Спектакълът „Бременските градски музиканти“ на Държавен куклен театър – Търговище спечели награда за най-добра сценография и кукли от ХХІІ издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“. Отличието е за сценографа на постановката Диана Узунова-Тодорова.

„Бременските градски музиканти“ е куклено-театрален спектакъл, вдъхновен от известната в цял свят приказка на Братя Грим. Драматизацията и режисурата са на Теодора Попова.

Според международното жури на фестивала нивото на театъра за деца в България е много високо. Творците представят идеите си, като използват различни изразни средства – мултимедия, движение, нови начини за управляване на кукли и пр. Журито оцени това и поощри именно такива постановки.  

„Двадесет и вторият международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” показа действителното състояние на театъра у нас – акцентът е върху навлизането на нови сюжети, а класическите се адаптират и се показват по нов начин, така че да изненадват децата“ –  коментира председателят на журито д-р Аглика Олтеан.

„Дори куклените спектакли засягат важни за обществото ни теми. „Бременските градски музиканти“ показват проблема за възрастните хора (в случая животни), които са отритнати от обществото и вече са ненужни“ – допълни тя.

Широкия възрастов диапазон, разнообразието от жанрове и техники в постановките бяха отчетени като част достойнствата на фестивалната програма.

Още пет отличия раздаде „Вълшебната завеса“:

Наградата за най-добър спектакъл получи постановката „Джак и бобеното стъбло“ по английска народна приказка, драматизация и режисура Веселин Бойдев в Столичен куклен театър – София.

Наградата за режисура и сценична адаптация е за постановката „Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, драматизация и режисура Веселка Кунчева, Младежки театър „Николай Бинев“ – София.

Наградата за най-добра женска роля бе присъдена на Маргарита Костова и Мариана Петрова за ролите на Поли и Оли в постановката „Минало не/свършено“, авторски спектакъл на Денис Симеонов, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

Награда за най-добра мъжка роля получи Любомир Желев за ролята на г-н Нилсон в постановката „Пипи Дългото Чорапче“ по Астрид Линдгрен, режисьор Анна-Валерия Гостанян, Държавен куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол.

Наградата за музика получи Михаил Шишков за музиката на спектакъла „Джак и бобеното стъбло“ по английска народна приказка, драматизация и режисура Веселин Бойдев в Столичен куклен театър – София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име