Артисти от шест различни държави пристигат в Търговище, за да открият първата по рода си Международна театрална арт резиденция в България. Това е едно от особено значимите културни събития в страната ни, което се случва по програма „Еразъм +“ на ЕС, с фокус върху ролята на сценичните изкуства за насърчаването на междукултурния диалог и взаимоотношенията.

Арт резиденцията стартира в Търговище на 13 май 2022 г, по инициатива  на Фондация „Open Space” и със съдействието на Държавен куклен театър Търговище. В рамките на 2 седмици 15 млади артисти ще подготвят представление, съчетаващо културните традиции на Гърция, Полша, Сенегал, Того и България. Към актьорите ще се присъединят и младежи от местната общност с интерес към театъра и изразните му средства.

„С удоволствие отваряме пространство и предоставяме време на всички участници, гости и приятели да взаимодействат свободно едни с други. Освен, че обогатява културния живот в града, Арт резиденцията е и възможност да обхванем нова публика, като предложим различни от досегашните сценични форми.“ – коментира директорът на ДКТ – Търговище Русан Стаменов.

Според координатора на проекта за България, Моника Угренова, подобни социални проекти са шанс за младежите да развият своите сценични и комуникационни способности. „Чрез уъркшопи ще провокираме както артистите, така и публиката да бъде активна по актуалните социални теми, вместо апатично да наблюдава и да коментира в социалните мрежи.“ – поясни Угренова.

Едновременно със събитието в Търговище, Арт резиденции започват в Того, Полша, Сенегал, Гърция и Нигерия, където изпращаме български участници. В края на септември всички сценични произведения ще бъдат представени в Атина (Гърция) на международен фестивал.

Проектът има фейсбук страница и инстаграм профил, където можете да следите работата на артистите, както и на профила и сайта на Куклен театър Търговище.

https://www.facebook.com/youthgoinglive

https://www.instagram.com/youthgoinglive

https://www.facebook.com/puppet.tshte

https://www.puppettargovishte.org

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име