Кулинарно-фолклорен празник на охлюва организира читалището в търговищкото село Алваново. Мотото тази година е „Охльо – Бохльо, покажи си рогцата . . .”, а гост на проявата ще бъде народният певец Димитър Аргиров, разказа за БТА секретарят на Народно читалище „Йордан Миндов – 1892“ Емилия Маринова.

От 2016 година в населеното място се провежда Празник на охлюва. Единствено през 2020 г. той бе отложен, поради въведените ограничение заради пандемията от коронавирус. От отколешни времена алвановчани са включили охлюва в менюто си, особено през пролетта. „Аз съм снаха тук, до идването ми в селото не бях консумирала охлюви. Но местните хора съхраняват стари рецепти, които обогатяват всяка кухня“, допълни Маринова. С охлюви тук се приготвя кавърма, мусака, гозба, подобна на дроб сърма, както и охлюви с лапад. Любопитното е, че жителите на съседните на Алваново села по-рядко използват охлюва за храна, въпреки че са известни ползите му са здравето.

За да привлекат интереса към проявата, организаторите са предвидили и няколко конкурса. В тях могат да се включат индивидуални участници и групи, представители на читалища, учебни заведения, пенсионерски клубове. Те ще се надпреварват в конкурси за кулинарни специалитети с охлюви; за тестени изделие – сладки и солени, с формата на охлюв; за приложни изкуства на тема „Охлюв“ и за словесно творчество.

Ще има и фолклорен концерт под надслов „Всички на хорото – да пеем, да играем, да се веселим“. Идеята ни е да разнообразим съселяните си, да превърнем деня в празник, казват организаторите от читалището.

За отличените в конкурсите ще има грамоти и награди – градинска декорация с формата на охлюв, изработени от майстор.

Заявки за участие в проявата се приемат до 20 май, а Празникът на охлюва ще се разгърне на площада на Алваново на 28 май от 10:30 часа.

БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име