17 януари – в жилищния квартал „Запад” започна строителството на комплекс от учебни сгради, предназначени за глухонемите ученици от Североизточна България.

29 януари – под заглавие „По дирята на вековете” излязоха от печат материалите на Иван Халаджов за историята на града до Освобождението 1878 година – издание на Градския съвет за изкуство и култура.

30 януари – по случай 90-годишнината от Освобождението на града от османско иго на площада пред сградата на Окръжния исторически музей бяха възпроизведени последните боеве с турския башибозук и посрещането на руските войни-освободители, след което се състоя парад и тържествена заря на площад „Никола Симов – Куруто”.

Освен това през януари под ръководството на ГК на БКП с участието на културните институти и обществено-политическите организации, бяха проведени конкурси-двубои с учащата се и работническа младеж на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на моя град”, вечер на историята с участието на научни работници от Института по история при БАН, тържествен концерт, в програмата на който участвуваха артисти земляци и тържествена сесия на ГОНС, която реши ул. „Дунав” да се преименува на името на полковник А. А. Пушкин; в града да се издигне паметник на братята-освободители; тържествени сесии по случай деня на освобождението – 30 януари да се провеждат на 5 години, а възпроизвеждането на боевете и посрещането на руските войски – всяка кръгла годишнина.

Пак в чест на 90-годишнината от Освобождението на града бяха организирани фотоизложби за освободителната война, обявен литературен конкурс на тема „Борбите на Търговищенци против османското иго и посрещането на руските войски”. А българската телевизия излъчи филм за миналото и настоящето на Търговище и в. „Знаме на комунизма” излезе със специален лист „Освобождението”.

3 март – в салона на театъра се състоя вечер на солидарността с Виетнам, на която присъствува и представителката на героичния виетнамски народ Тъ Тхи Сиен Фънг.

7 април – край село Бухово, Софийско на лобното място на художника-партизанин Стефан Куцаров бе открита паметна плоча.

14 май – излезе от печат юбилейният вестник за Стефан Куцаров – издание на ОК и ГК на БКП.

20 май- в фоайето на театъра бе открита художествена изложба с 22 творби на участниците в националния конкурс по живопис и графика на тема „Революционните борби в Търговище и Търговищки окръг на 1923-1944 г.”, обявен от Окр. и градски съвети за изкуство и култура и СБХ, на името на Стефан Куцаров.

1 юни – в театъра се състоя възпоменателно тържество по случай 50-годишнината от рождението на Стефан Куцаров, на което за живота и делото на художника-революционер говори Пенчо Кубадински, член на политбюро на ЦК на БКП и заместник-председател на Министерския съвет на НРБ.

2 юни – в присъствието на много граждани и учащи се на тържествен митинг бе открита картинната галерия към къщата-музей „Ст. Куцаров” с творби на художника-партизанин.

17 юни – пристигна делегация от Адигейската автономна област в състав: Аскарбий Цукович Аутлев, секретар на Обкома на КПСС – ръководител на делегацията, Малич Салихович Хут, Надежда Алексеевна Лифенко, Хамид Магометович Хачак и Андрей Анисимович Мацнев.

1 юли – влезе в пълна експлоатация модерен хлебозавод с капацитет 24 тона хляб за 16 часа.

11 юли – влезе в експлоатация новопостроения цех за бутилиране на вина към ДСП ”Винпром” с капацитет 2000 бутилки дневно.

5 септември – на тържествен възпоменателен митинг в квартал „Дечко Стефанов” бе открит бюст-паметник на Найден Младенов, бивш партизанин от Търговищкия партизански отряд.

23 ноември – на „Първи долап” в близост до главната магистрала София – Варна бе открита новата сграда на автосервизната работилница с мотел към нея.

29 ноември – на летището в Буховци се състоя тържествен митинг по случай установяването на редовни въздушни съобщения със столицата. Първият пътнически самолет обслужващ линията Търговище – София бе АН-24.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име