1969 година

5 януари – на базата на металообработващите цехове към Промкомбинат „Никола Симов” бе основан Промкомбинат „Георги Сарджев”.

8 януари – във Въбел бе чествувана 25-годишнината от смъртта на командира на Търговищкия партизански отряд Михаил Петров.

11 февруари – в залата на театъра бе проведена отчетно- изборната конференция на градската партийна организация. Новоизбраният ГК на БКП преизбра единодушно за секретари на комитета др. др. Георги Атанасов, Николай Георгиев и Богданка Велинова и за членове на бюрото др. др. Димитър Сербезов, Кина Топалова, Петя Сарджева, Гено Минчев, Иван Русев, Петър Да ков и инж. Съби Чанков.

14 март – в залата на театъра бе чествувана 10-годишнината от създаването на битовия хор при Дома на културата.

24 март – с Указ на Президиума на народното събрание с. Въбел преминава като квартал „Михаил Петров” в състава на градската община.

4 април – в залата на театъра бе проведена шестата отчетно-изборна конференция на окръжната партийна организация. На първото заседание на новоизбрания окръжен комитет за секретари бяха избрани др. др. Георги Карамфилов, Тодор Джамбазов, Иван Кокаланов, Колю Гяуров и Ефтим Кръстев и за членове: на бюрото др. др. Стефан Пенчев, Исмаил Сарходжов, Тома Томов, Цоню Маринов, Донка Иванова, Георги Атанасов, Рангел Калайджийски, Георги Ангелов и за кандидат член другаря Франц Спасов.

7 април – самодейните колективи – първенци от Търговищки окръг изнесоха тържествен концерт в Музикалния театър „Ст. Македонски” – София, посветен на 25-годишнината на социалистическата революция в България, който беше излъчен по телевизията.

15 април – на сесия на Окръжния народен съвет, поради преминаване на друга работа, от състава на ИК бяха освободени др. др. Георги Карамфилов и Тома Томов. Сесията избра единодушно за председател на ИК на ОНС – инж. Стефан Пенчев.

15 април – на възпоменателен митинг бе открит бюстът-паметник на Дечко Стефанов /Владо/, дело на скулптура Петър Куцаров. На тържеството присъствува и Елена Джурова, която разказва спомени за него.

19 април – на кратко посещение в града бе извънредният и пълномощен посланик на МНР в София Делегжунайн Балженян.

23 април – в салона на театъра бяха открити юбилейните тържества по случай 75-годишнината от създаването на партийната организация с чествуване 80-годишнината на нейния ветеран   Николай Друмев.

25 април – в местността „Първи долап”, където през 1894 год. бе основана първата социалистическа дружинка в Ески-Джумая, бе проведен общоградски митинг – заря, на който присъствува и др. Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП, зам. председател на Министерския съвет и Министър на строежите и архитектурата.

27 април – в голямата зала на кино „Хр. Смирненски” се състоя научна конференция за историята на партийната организация в гр. Търговище. Пак в чест на 75-годишнината от създаването на партийната организация Градския съвет за изкуство и култура и читалище „Напредък” издадоха дипляна и албум „Народни верни синове” по материали на ГК на БКП и Окръжния музей. Организирана бе и фото-изложба за историческия път на партийната организация.

8 май – открита бе нова въздушна линия Търговище – Варна.

17 май – за първи път бе проведен пролетен карнавал с карнавално шествие.

4 юни – с решение №173 на Комитета за стопанска координация към Министерския съвет бе създадена Специализирана монтажна организация по автоматизация /СМОА/.

21 юни – в с. Бряг бе чествувана 50-годишнината от създаването на партийната организация в селото.

10 юли – приключи заключителния етап на Третия републикански фестивал на художествената самодейност, посветен на 25-годишнината от социалистическата революция в България. Златни медали извоюваха пионерският театрален колектив към Окръжния пионерски дом с ръководител Людмила Пенева и художник Никола Инджев, танцовият състав при Профсъюзния дом с ръководител Симеон Симеонов и индивидуалната изпълнителка Геновева Видинска; сребърни – Представителният градски хор „Родна песен” при читалище „Напредък” с диригент Бисер Михайлов, битовият хор при Дома на културата с диригент Пенчо Костурков, средношколският битов хор при ТХВП с диригент Емил Касабов, индивидуалната изпълнителка Милка Сапунджиева; бронзови медали донесоха пионерския хор при I-во основно училище с ръководител Стоян Стоянов, пионерския хор при ІІ-ро основно училище с ръководител Пенчо Костурков, и щрайховият оркестър при читалище „Напредък” с ръководител Асен Кирилов.

Сребърни медали от общоармейските прегледи донесоха и съставите при завод „Хан Крум” – битовият хор с ръководител Иван Стоянов и танцовият състав с ръководител Симеон Симеонов.

10 август – във всички 7 вътрешно градски транспортни линии бе въведено безкондукторно движение.

3 септември – по покана на ГК на БКП и ИК на ГОНС от Волгоград пристигна Иля Симсонович Титов – полковник от запаса на Съветската армия, бивш командир на 810 полк от   дивизия на ІІІ Украински фронт, чийто части първи встъпиха в града на 9 септември 1944 година като двойни освободители.

Посрещнат от всички и навсякъде с радост и интерес, полковник Титов бе удостоен на тържествената сесия на ГОНС и ОНС, посветена на юбилейната годишнина със званието „Почетен гражданин на гр. Търговище”. При обиколката из страната – Търново, Шипка, Шумен, Слънчев бряг, Варна, Златни пясъци и особено Перник, където е бил комендант и военен съветник до септември 1945 година, срещите му с граждани, младежи и военнослужещи преминаваха при голям интерес. Иля Симсонович Титов отпътува от страната на 27 септември.

5 септември – от Адигейска автономна област за деветосептемврийските тържества пристигна делегация в състав: Аскадбий Аугрев, секретар на областния комитет на КПСС, Рамазан Хуако, секретар на Шовгеновския районен комитет на КПСС и Мария Калесник – работничка, депутат във Върховния съвет на СССР.

7 септември – в драматичния театър се състоя тържествено заседание на Окръжния и градски комитети на БКП, на Окръжния и градския народни съвети, на окръжния и градски комитет на ОФ, посветено на 25-годишнината на социалистическата революция в България.

Празничен концерт за гражданството изнесоха артисти от театъра, самодейни колективи към Дома на културата, читалището и предприятията от града.

9 септември – 25-години от победата на социалистическата революция в България. На площад „Свобода” се състоя величествена манифестация. Скъпи гости бяха представителите от Адигея и Иля Симсонович Титов.

13 септември – на тържествено събрание в салона на театъра бе отбелязана 25- годишнината от съставянето на МВР.

27 септември – съгласно постановление на КИК бе възстановен драматичния театър, който откри театралния сезон 1969 г. – 1970 г. с премиерата на „Щастие” – драма от Орлин Василев.

1 октомври – на състоялия се извънреден Пленум на ГК на БКП др. Георги Атанасов, поради това, че е курсист във Висшата партийна школа на ЦК на КПСС – Москва, бе освободен от длъжността първи секретар. За първи секретар Пленумът единодушно избра др. Атанас Георгиев Тончев.

1 октомври – на базата на предприятието ДО „Строителни материали” – Варна бе създадено местно ДП „Строителни материали”.

1 ноември – по решение на ИК на ОНС в града бе създаден Регионален електронно-изчислителен център.

4 ноември – в квартал „Тодор Петков” бе открита нова детска градина.

6 ноември – в завод „Енергия” бяха произведени първите панцерови батерии.

27 ноември – на посещение в града и окръга пристигна Първият секретар на ЦК на БКП и Председател на Министерския съвет др. Тодор Живков, който заедно с придружаващите го лица посети новостроящия се комплекс за производство на свинско месо, новата механизирана кравеферма и ДСП „Винпром”. Другарят Тодор Живков взе участие и в работата на съвместното заседание на ОК на БКП, Окръжното ръководство на БЗНС и сесията на ОНС по въпросите за по-нататъшната специализация и концентрация на селското стопанство в окръга и ускоряване на техническия процес в този отрасъл.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име