Българката Мариана Василева стана заместник-министър на спорта в Азербайджан, със Указ на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев Василева от години живее и работи в страната. През 2009-а тя бе назначена за главен треньор на националния отбор на Азербайджан по художествена гимнастика. Марияна Василева е родена в Търговище.

В началото на новият 21 век е една от най-добрите и всеотдайни треньорки в клуб „Левски“ ( София) – първата треньорка на Невяна Владинова след идването й в София! През ръцете й минава не един изключителен талант на българската художествена гимнастика като Филипа Сидерова и др.

Талантът на младата треньорка не остава незабелязан както в България, така и в чужбина! През 2007 г. Мариана е натоварена с отговорността да води националният ансамбъл на България – девойки! В столицата на Азербайджан момичетата на Мариана Василева стават европейски вицешампионки и добавят сребърен медал от финала!

И може би точно тогава азерската федерация решава да покани талантливата българка за старши треньор на отбора си! От 2009 година Мариана Василева встъпва в тази длъжност – старши треньор на Азербайджан – индивидуално и ансамбъл!

Неуморната Мариана е в основата на изграждането на една нова и силна школа, базираща се на българският опит и традиция! Азербайджан е обявена за една от държавите с най-добра организация на големи състезания!

Само през последният сезон Баку на три пъти посрещна световния елит – Европейско първенство, Световна купа и Световно първенство! В последните години Азербайджан неизменно е сред претендентите както за топ 10 при индивидуалните състезателки, така и за призови места при ансамблите!

Всеотдайната и много темпераментна Мариана е начело на отбора на Азербайджан вече 10 години и за това време тимът е спечелил 8 медала от големи първенства. Под нейно ръководство Марина Дурунда взима сребро на Европейските игри през 2015-а, същата година е и с бронз от първенството на континента, а на олимпиадата в Рио е в топ 10 – девета !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име