На 12 юни през 1947 г. започва съдебен процес срещу народния представител Петър Коев – обвинен за създаването на тайната военна организация „Неутрален офицер“, която искала да свали от власт установяващият се в страната комунистически режим.

Петър Коев

Петър Коев е роден през 1900 г. Завършва право, работи като адвокат. През 1920 г. става член на БЗНС. Превратът от 9 юни 1923 г. го сварва окръжен управител на Пловдив. Убеден демократ, противник на монархията и на обвързването на България с Третия райх. Участва в изграждането на Отечествения фронт, но много бързо разбира истинския замисъл на комунистите за създаване на сталински тип държава.

След 9 септември 1944 г. Коев е секретар на Министерство на финансите. През август 1945 г. преминава в открита опозиция и става секретар по стопанските въпроси на БЗНС „Никола Петков“. Избран е за член на Постоянното присъствие на БЗНС и за депутат в VI ВНС. Разследван е и съден по разкритата от комунистическата власт мнима конспиративна организация „Неутрален офицер“.

Петър Коев

Според следствените органи през пролетта на 1945 г. Петър Коев се запознава с полковник Стефан Аврамов, който го информира за създаването на опозиционна военна група, чиято цел е да се опази армията от политизиране и превръщане в юмрук на БКП. Информацията биласведена и до знанието на Никола Петков, на който е предложено сформиране на военна секция към БЗНС.

Никола Петков категорично отказва. След този епизод Петър Коев преустановява контактите си с Аврамов. Но въпреки това на 4 февруари 1947 г. председателят на ВНС прочита искане на Софийски областен съд за сваляне на депутатския имунитет на Петър Коев. Обвинението е за съучастие за формиране на тайна военна конспиративна организация.

Още на следващият ден се провеждат дискусии в залата на НС. Междувременно Коев е арестуван и поставен под домашен арест. Още същия ден е свален депутатският му имунитет, а Коев е отведен в Централния затвор.

Съдебният процес срещу опозиционера започва на 12 юни 1947 г. Прокурорът твърди, че Коев е идейният вдъхновител на „Неутрален офицер“. На 14 юни с.г. съдът признава подсъдимия за виновен и го осъжда на 12 г. и 6 месеца строг тъмничен затвор. Петър Коев излиза от затвора поради изтичане на присъдата му на 20 април 1957 г.
Освидетелстван е в Трета градска болница с втора категория инвалидност и с паркинсон, без право на работа, без пенсия, физически половин човек, а с медицински акт № 39 от 10 март 1964 г.ТЕЛК към Трета градска болница в София му определя втора група инвалидност пожизнено.

Умира на 21 септември 1975 г., два дни преди да навърши 76 години.

С решение № 19 от 30 декември 1991 г. Върховният съд на Република България отменя изцяло присъдата му и признава подсъдимия за невинен, оправдавайки го по въведените обвинения.

По тази схема с репресии и фалшиви съдебни процеси БКП си разчиства пътя към установяването на тоталитарна власт в държавата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име