Стойо Хаджиев

Стойо Николов Хаджиев е роден на 16 май 1880 година в село Голешово, Мелнишко, тогава в Османската империя. Баща му е активен участник в движението за налагане на новобългарска просвета и църква.

Завършва Серското педагогическо училище в 1898 година. Веднага след завършването си заедно с баща си участва в спречкване с турци и в 1900 година минават в нелегалност. Става секретар на Демирхисарската чета, а след смъртта на баща си минава в четата на Яне Сандански, с която участва в Илинденско-Преображенското въстание.

След амнистията от 1904 година, по указание от Яне Сандански, Стойо Хаджиев става учител първоначално в Черешница, а по-късно и в Долна Сушица, като занимава с организационна дейност.

Стойо Хаджиев и Димитър Икономов.

Скоро, след като е застрашен от арест, се връща при Яне Сандански и взема участие в акцията с капитан Стоянов.

Дейци на НФП Чудомир Кантарджиев Стойо Хаджиев Яне Сандански Георги Скрижовски последният е неиндетифициран

От 1905 г. е демирхисарски районен войвода и се движи с между 6-10 четници. Участва във всички конгреси на ВМОРО до 1908 година. След Младотурската революция в 1908 година се легализира, става активист на Народната федеративна партия (българска секция) и е делегат на учреждението от Демирхисарско през 1909 година, заедно с Илия Бижев.

Депутатска карта на Хаджиев от Османския парламент.

Участва в похода към Цариград през 1909 година и на изборите в 1912 година, заедно с Александър Буйнов, става депутат в османския парламент от Сяр.

По време на Балканската война е войвода на Демирхисарската чета на Македоно-одринското опълчение, а по-късно служи като доброволец в 1 рота и в щаба на 14 воденска дружина

През Първата световна война служи в 3 пехотен полк на 11 дивизия. След войната е окръжен управител на Струмица, а от 1920 година е адвокат в Петрич и председател на Окръжната постоянна комисия в града.

Хаджиев е убит в Горноджумайските събития на 27 септември 1924 година.

Паметникът на Стойо Хаджиев в с. Голешово

В родното му село Голешово е изграден негов паметник, а името му носи улица в град Петрич.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име