Седнал съм в кафенето и ми е тъжно. И как няма да ми е тъжно, Зарезан е а кафенето е празно. Той и няма как да е пълно щото е затворено, а и тия от РЗИ не си поплюват. Медиите също. Я, какво направиха президента заради сина му. Мат и маскара! Че с Данко кафеджията ли ще се церемонят? !

Ще ме охлузят, като пръч върбова клонка. Направих си едно кафе и запалих една цигара. Майната им, в кафенето си пуша, а кафенето пък не работи. Кафеджията също. Кандидатствах по някаква програма за подпомагане, ама те парите ги привели в НАП, а пък те си ги прибрали по навик. Щели да ми ги върнат. Ще върнат, на мук! Нали ги знам какви са: кръв повръщат, пари не връщат.

Пия си кафето и си припомням какво беше само преди две години. Нямаше пандемии, нямаше и избори.. по-право  имаше, защото у нас пандемия може и да няма ама избори има всяка година. Все избираме нещо и все перем пешкира. А какво беше само преди две години, ама…

Върви времето, ей! Върви и не спира. Сякаш оня ден посрещахме Нова година и..преполовихме февруари. Кафенето беше пълно и шумно. Няма как да е иначе, Трифон Зарезан е, макар че и този празник го „реновирахме“, както е прието изкелиферчено да се казва на „осрахме“. Вместо на лозята го празнувахме в кафенето. То и лозя не останаха, ама за адет все още се намира от къде поне една лозова пръчка да си отрежеш и да си направиш един Зарезански венец.

Както винаги в кафенето се водят спорове. Този път причината не е поредната тъпа вестникарска публикация. а това „каращисване“ на Трифон Зарезан и Св. Валентин

– Този празник св. Валентин, жените го измислиха и леееко ни го хлъзнаха а ние като последни глупаци се вързахме- громи католическия празник Пешо Мастиката. Той все още не може да приеме как така ще му поставят професионалния празник на втори план

– А, кажете ми един мъжки празник?! Има ли друг, освен Трифон Зарезан! Няма! Преди имаше ред. За мъжете Зарезан, за жените 8 март. Да, ама жената е хитро и коварно същество.

Леко ни приплъзнаха тоя католически гей и ни се вместиха в празника. Вклиниха се един вид и ни разцепиха тотално и окончателно. А ние нали сме малоумни почнахме да залитаме ту към единия ту към другия. Преди залитахме само от виното, а сега залитаме от раздвоение! Ту към Зарезан, ту към Валентин!

Ама то само това да беше! Измислиха и подаръци да им правим. Сърчица някакви и ..тинтири – минтири изгъзици! Някой от вас да има спомен да е дошла жена му и да му каже: Мило, вземала съм ти 5 л. вино. Честит ти Трифон Зарезан! Ще кажат на мук! Ама ти, ако не подариш нещо и се започва: Значи до тука беше любовта! Ти не ме обичаш вече! Знаеш ли хорските мъже… .Какво да ги знам ма, нали с тях пихме на Зарезан и се освинихме целокупно и неразделно.

Ама жената и хитро и коварно нещо, от мен да го знаете! Като видяха, че няма как да ни съкрушат, щото сме твърди и корави и подкараха от децата. Развалиха вече второ поколение мъже. Сърчица, валентинки някакви, вечери на свещи…Ей, това със свещите не мога да го понеса. Като спре тока, те най-много врякат, ама тогаз, свещи, изгъзици и.. по-чаша вино, представи си.. И след това цуни- гуни.

Младоците това ги съсипа. Абе, аланкоолу, ти мъж ли си или…Удари две кани вино, метни я на кревата че да и се привиди и св .Валентин и цялата му рода взета заедно и поотделно. Ама нали са ни слаби ангелите. Вклиниха се, значи в празника ни, и го съсипаха.

– Не си прав Пешо- опитва се да му опонира даскала Минков- Спомни си как се беше освинил миналата година на 8 март. Ама да си чул жена да каже, че си се вклинил в празника им и си им изпил пиенето. Не са! Трябва да бъдем толерантни.

На Мастиката това никак не му хареса и каза, че Минков, макар и да е бил даскал, не може да направи разлика между уважение и предумишлено съсипване на празник.

– Ти ,ако искаш да знаеш аз се бях напил от уважение и непринудено- нещо което крайно озадачи Мето Шекера, защото той така и не можал да си представи, как така могат да принудят Мастиката да се напие.

– Че ти винаги си се напивал с мерак бе, бат Пешо. Аз теб все за пример те давам на децата.- това откровение на Шекера направо размекна коравото Пешово сърце и той му сипа от скритата в джоба му половинка мастика в чаената чаша.

Такъв си е той Пешо. Не е лош човек ама го прихващат от време на време. След това всичко тръгна по познатия сценарии. Изведнъж им се допи чай, ама ако можело само чашките а шишетата с вино сами излязоха от торбите и се почна. Като се вдигна градуса, се вдигна и гюрултията, а децибелите освен виното ги вдигна и една публикация в пресата:

Закопчаха рецидивист с 11 присъди за телефонни измами. И за телефонните измами има закон, ама  11  пъти не го е уловил. Въпросният престъпник на когото са спестили и името даже, да не би да му развалят репутацията предполагам, е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 16 януари до 11 февруари т. г. в  Казанлък, е успял да заблуди трима възрастни казанлъчани и измъкнал от тях над 20 хил. лв.

До момента обвиняемият е осъждан 11 пъти. Районната прокуратура в Казанлък счела, че се касае за престъпление с висока степен на обществена опасност, поради което е внесла искане в съда за определена на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Или както се казва често в кафенето: „Сетила се Мара, да се побара“. Най-възмутен от всички беше Мето Шекера

– Виж к,во бе, бате, мен за 100 метра жица ми сложиха два календара, които си ги излежах у Варненскио, като поп. Ама тоз тарикат, що пара е одялал от „пенсиите“ и нищо до тука.

– Това е то Мето, да си човек на изкуството- поучи го Граматиков- Да можеш да играеш роли. Да ама за това трябва да си възвисен човек, а не като теб кокошкар.

– Да ти пикам аз на изкуството- продължи да се възмущава Мето- Той да те изпържи теб с 5 бона, пък да те видя тогава за какво изкуство ще ми говориш. Туй учените хора сте големи абдали, от мен да го знаеш.

Може и така да е но телефонните измамници никак не се шегуват. Даже синдиката им е предложил минималната пенсия да стане 1500 лв. За правосъдната система не са дали предложение за някакви промени, явно това ги устройва.

И тука се сетих за един виц. Не че има някаква връзка със случая, ама го казвам щото го знам. .Явява се студент на изпит по история на правото
– Защо съдиите носят черни тоги?- пита го професора
– Облекли са ги в деня на смъртта на кралица Виктория, г- н професор.
– Така е. Но защо още ги носят?!
– Ами… защото тя още е умряла, сър…
– А защо в България също носят черни тоги?

– По липса на монархически традиции, в България заменяме кралицата със съдебната система и се получава същото.

Може би и за това Европейският парламент е гласувал да се финансират неправителствени организации, които организират протести срещу правосъдието. Поправката е прокарана в програмата „Правосъдие“ от групите на зелените и социалистите на пленарната сесия в Страсбург а  за нея са гласували четирима български евродепутати. Поне във вестника така са го писали.

 

Според експертите от кафенето сега ще се нароят още НПО-та, които ще си изкарват насъщния със протести срещу правосъдието. Даже и специалност може да се открие в Университета: „Експерт по протести срещу правосъдието“. Ще се появят и платени протестъри, което означава – нови работни места, а правителството ще отчете ръст на средните работни заплати.

Някои може да си помислят че си правя майтап със сериозни неща. Ама нека не забравяме, че у нас промените почват в повечето случай така. На майтап.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име