Портрет на войводата от ВМОРО Никола Андреев

Никола Андреев, известен като Алай бей или Кольо Мокренски, е български военен и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, костурски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание.

Никола Симеонов Андреев е роден през 1879 година в Мокрени, тогава в Османската империя. Учи в Костурското българско третокласно училище.

Завършва с отличие пети гимназиален клас във Варна, а после за кратко следва във Военното училище в София. Постъпва на служба в Осми пехотен приморски полк.

Напуска военната служба, за да се отдаде на революционна дейност, привлечен във ВМОРО от Лазар Поптрайков и Тома Давидов. Четник е за кратко при Марко Лерински през 1902 година. Става агитатор в Костурско, а после и войвода.

Съединените костурски чети на войводите Васил Чекаларов, Иван Попов, Пандо Кляшев, Никола Андреев и Манол Розов след превземането на Клисура.

В началото на Илинденско-Преображенското въстание не успява да превземе Клисура, после с помощта Пандо Кляшев, Пандо Сидов, Васил Чекаларов, Манол Розов и Марко Иванов превземат Клисура и Невеска.

Четата на Никола Андреев (трети на втория ред), Марко Иванов (отпред клекнал) и Манол Розов (втори на втория ред)

След въстанието заминава за България, но в 1904 година се връща в Македония и става лерински войвода, като през 1905 година е заместен от Кочо Цонката. Става кайлярски войвода.

След Младотурската революция в 1908 година се легализира и става учител в Мокрени. Става деец на Съюза на българските конституционни клубове и е избран за делегат на неговия Учредителен конгрес от Емборе.

През септември 1910 година след възстановяването на революционната организация отново става нелегален.

Никола Андреев е убит от своя другар и съселянин Турчето на 11 август 1911 година от ревност. Негов внук е Кузман Андреев, а правнучката му Катина Андреева е комунистическа партизанка.

Георги Константинов Бистрицки пише за него:

„ Кольо Мокренски (Никола Андреев, Алай бей) от село Мокрени, свършил с отличие курса на българската гимназия във Варна, крупна личност, авантюрист с писателско перо, великан с Крали-Маркови силин, велик страж народен, легендарен герой и съперник на Чакаларова, бе щастлив да дочака хуриета, но отпосле бе убит вероломно от братски куршум – от ръката на най-верния си другар-съселянин Турчето в родното си село през 1910 г

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име