Добри Даскалов

Добри Захариев Даскалов е роден на 13 ноември 1884 година в Кавадарци, тогава в Османската империя. Учи в Солунската българска гимназия и в Американския колеж в Самоков, където участва в тайния революционен кръжок „Трайко Китанчев“.

В 1901 година става член на ВМОРО и влиза в четата на Яне Сандански, а по-късно на Христо Чернопеев. В 1902 година участва в аферата „Мис Стоун“. Избран е за делегат на Солунския конгрес от 1903 година, но не успява да присъства.

По време на Илинденско-Преображенското въстание действа в родния си Тиквеш с четата на Петър Самарджиев. В 1904 година е делегат на Прилепския конгрес на Битолския революционен окръг, в 1905 – на Втория солунски окръжен конгрес и на Рилския конгрес, а в 1908 – на Кюстендилския конгрес.

Четата на Добри Даскалов

Действа като районен войвода, а негови помощници са Васил Пачаджиев с 8 души чета и Дончо Лазаров с 5-8 четници. На 30 юни 1905 година води голямо сражение с турски аскер в Ресава, а край Шивец с върховистка чета.

След Хуриета в 1908 година е сред основателите на Народната федеративна партия (българска секция) и член на ръководството ѝ.

Убит е на 16 юни 1912 година по заповед на Тодор Александров. Убийството е организирано от Милан Гюрлуков и е извършено от един пъдарин. Според друга версия е убит от Кръстьо Христов, бивш четник на Даскалов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име