Служители на Здравно-осигурителната каса в Търговище излязоха на едночасов предупредителен протест. Те настояват за повишаване на заплатите в системата и за увелчаване на персонала.

Протестиращите издигнаха искания за увеличение на брутните заплати с 200 лв., както и Министерството на здравеопазването да отпусне нови 200 работни места за нови служители, тъй като от 1 юли тази година служебните задължения ще нараснат. За да се изпълнят тези искания са необходими допълнителни 6 милиона лева, които стачкуващите очакват да бъдат включени в новия бюджет на НЗОК.

Според Васил Николов – председател на Синдикалния регионален съюз към КТ „Подкрепа“ в Търговище , служителите в системата са специалисти с висока квалификация, които следва да получават достойно заплащане.

Исканията на служителите от РЗОК -Търговище, формулира председателят на синдиката в касата  инж. Петър Карагяуров- старши експерт в РЗОК-Търговище: „Ние нямаме клас „Прослужено време“. От както сме държавни служители повишаването на заплатите зависи от едни проценти в резултат на оценяване. Нямаме нищо против това, но пристига заповед според която процентите не трябва да надхвърлят определените от Министерството, който покрива възможно най-ниския коефицент, ако въобще има повишение на заплатите.

Нямаме бонуси за Великден и Коледа а прословутите ДМС-та, ако има такива поне до сега не са надхвърляли сумата 200 лв., а не както се говори за хиляди. За тази година не сме получавали ДМС. Парите се орязват от всякъде. В момента се обмисля, да бъдат прехвърляни към нас социалните плащания.

Допълнителни бройки обаче не се предвиждат. Всичко това отново ще се стовари върху сега действащите служители. Исканите от нас 200 допълнителни места бяха отказани. Всичко това няма начин как да не се отрази на работата ни, защото постоянно хората са натоварвани с нова и нова работа без да получават адекватно заплащане за това.

Актуализации на заплатите няма. Много хопа работят за под 1000 лв. Аз, например, съм магистър-инженер но вземам под 1000 лв. В същия момент в публичното пространство се внушава на хората, че едва ли не ние сме причината за неуредиците и проблемите в здравеопазването, което няма нищо общо с обективната истина. Ние сме тука за да защитаваме правата на гражданите.

Когато отидат на лекар да бъдат обслужени според изискванията, всички процедури да са спазени и всичко да е както го изисква закона. При нас пари не се внасят, пари се внасят в НАП, ние не вземаме парите от осигуровките. Нашата работа е да разпределяме парите от бюджета към болниците.

Ако има жалба от някой лекар, нашата задача е да отидем на место и да разследваме и да излезем с официално становище. Това е нашата роля- да разпределяме парите и да следим дали са правилно употребени.“заяви инж. Карагяуров.

Протестните действия ще преминат в стачни, ако исканията на служителите не бъдат изпълнени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име