Стои си в къщи Пешо, пие бира и гледа телевизия. Бирата я пие заради адската жега навън а телевизията е, да има кой да му мрънка и вдига кръвното докато я няма жена му. Днес, обаче, Пешо си пие бирата и размишлява, а повода за тази не до там свойствена за него дейност даде съобщението, че отиваме на поредните избори.

То изборите не са кой знае какво, също като да се ожениш. Избираш, избираш и…налиташ на Виолетка, а тя после те прави крив, социално слаб…или с две думи ти разказва играта.

Дядо му Петър му е разказвал, че на времето го оженили монархически. Баща му , досущ като цар Фердинад,  взел работата в свои ръце. Като го видял колко е задръстен, направил няколко консултации с двама трима свои акрани и след като се разбрали, кой какво ще дава ударили ръцете.

Така дядо му се сдобил с булка, а после и с куп грижи. Даже опита му да успокои буйния нрав на булката, като и тръшнал 8 деца, се оказал неуспешен, тъй като тя излязла корава балканджийка, което предопределило съдбата му до дълбоки старини. В къщи петел да пее, а кокошката да пише нотите, макар, че дядо му бил нотно неграмотен, но пък това формирало в него републиканското мислене.

Когато дошло ред на баща му да прави своя избор, времената били доста променени.  Тогава на първо място е било да обичаш Партията, след това СССР и за булката каквото остане.

Избора не бил много труден защото се изтъпанила кандидат снахата, а баща му въздъхнал тежко и казал: Избирай. Така мама Гинчи спечелила със 100 процента вота, наложила тоталитарния модел на управление в къщи и повела  баща му, Бог да го прости,  към светлите хоризонти на семейния живот.

При Пешо нещата станаха доста по-сложни. Точно когато му дойде ред да съгради основната клетка на обществото избухна демокрацията. За разлика от дядо си и баща си, Пешо имаше право на избор. А кандидатките с лопата да ги ринеш. И като се започнаха едни избори…

Ха тая, ха, оная, ха при специалиста по венерически заболявания д-р Желев, докато не го удари инфлацията и с оглед икономическото стабилизиране на бъдещата основна клетка прибра Виолетка. Освен с палавия си нрав те бе известна и с това, че баща и беше проспериращ президент на сергия на кооперативния пазар, което направи конкуренцията по жестока от колкото на парламентарни избори, но Пешо геройски устиска и ги спечели с малко но завинаги.

След това доста често се замисляше- той ли избра Виолетка или тя него, защото според баща му такова говедо то него трудно се намирало, забравяйки кой е създателят.  Сега обаче проблема е друг. Пешовата щерка Камелия стана мома за женене, което няма как да не го въведе в тежки размисли.

А и обстановката стана доста трудна. За една година трима служебни кандидати минаха през тях за по няколко месеца. Причината за това беше, че всеки от тях идваше с коалиционни партньори в резултат на което мандата му бързо изтичаше а на Камелия и излезе име в квартала. Камелия Коалиционната.

В момента в тях е  четвъртият кандидат, ама нещата пак на коалиция отиват, което ще рече, че ако устиска три месеца и той, берекет версин. Я устиска , я не! Пак се задават избори. И пак ще избираме. Камелия – мъж, който да изкара поне един пълен мандат, останалите Парламент и правителство. От сега редят коалициите, което е сигурен признак че догодина пак сме на избори.

А Пешо се замисля, дали да не вземе в свои ръце нещата, да назначи един служебен зет и поне в къщи да рахатясат, че то иначе…Аман от избори!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име