Ха, честит ви Първи април. Защо честит? Не знам. Всички го честитят, аз защо да оставам по- назад. Да ме помислят че съм прост ли? Хайде де, аз да не съм хванат от гората. Щом другите честитят и аз ще честитя, независимо какво. Даже и на 5 април ще честитя, независимо на кого. Щото една честитка може да е, ама…знаеш ли кое ще ти отвори вратите на кафенето. Защото вратата на кафенето се скапа:  отвори-затвори, отвори-затвори. Настинка хванах да отварям и затварям.

От една страна стана добре, че ме затвориха месец преди изборите. Ако има някой доволен кафеджия, аз съм. По добре, затворено кафене от колкото затворен кафеджия, защото преди избори постоянната клиентела, между нас казано, губи облик. В смисъл, че що годе умни и достойни хора плещят такива глупости, че и политиците ни могат да им завидят.

Най-лошото е, че като се разгорят споровете почват и на бой да налитат. Партизани същи. Ама да си се върнем на 1 април. Ден на шегата и лъжата. Замислих се оня ден, какво общо имат шегата и лъжата. Значи на този ден мога да те излъжа- ако мине, мине. Ако не мине- шега бе, човек, я погледни календара. Да, ама ако не го погледнеш и… гориш.

Оня ден реших да си прегледам сметките, на кого какво дължа. Кой какво ми дължи е в тефтера с вересиите. Синът ми беше в къщи и вика: Тате, то тая работа и в Интернет става. Прави струва, регистрира ме и…Хубаво нещо било това Интернета, веднага ми лъснаха сметките, като на Васил Божков.  Не че дължа толкова, ами…Как да го кажа: Равнопоставени сме там. Какъвто на царицата, такъв и на магарицата. Или обратното. Чета и…30 лв. приход от  куриерска търговия.

Замислих се и…преди близо година, приятел ме помоли да му купя нещо от Търговище и да му го изпратя по куриер. Купих го, пратих го, той пак ми върна парите по куриера. Да но според НАП съм  реализирал приход. Ама като го изпращах, не са ми го отразили като разход. Проверих.. шега бе, можеш да не ги плащаш. Ще плащаш ако не провериш. Сега схванахте ли разликата между лъжата и шегата. Не сте? Ами да погледнем в сегашно време.

Ходят кандидатите за народната любов и обещават. Ама такива едни неща, които само на шега могат да ти обещаят. Лъженето започва по-късно. Добре че на 4 април ги записаха изборите, защото точно те можеха да поискат да ги касират. Избора е направен на 1 април, което идва да покаже, че е направен на шега, а резултатите са пълна лъжа.

Но да не създаваме такива кофти настроения. Понякога може нещата да са и с обратния знак. Като моите тефтери с вересии. Там първо ме лъжат, че ще си ги платят на пенсия, а после като попитам какво става с парите ми викат: Абе, ти шегуваш ли се? Търси си ги от тия, които ни обещаваха преди изборите. Пак нищо не дадоха. И тука вече нещата се объркват.

Или получават реалния си отговор. Едни лъжат, такива като нас плащат.  Тарикатите ядат и пият на вересия. Като има кой да им я дава, защо не. Както показва практиката, всеки друг ден може да преметнеш много повече хора, отколкото на първи април. Защото на Първи април всички внимават и се пазят. Искам само да напомня, че на Първи май, Деня на труда, не се работи! Защо пък  Първи април също да не се обяви за почивен ден. Поне един ден в годината да не се лъжем, с риск да провалим предизборната кампания на някои партии. 

Но да не забравяме, че днес освен Ден на шегата и лъжата е и ден на хумора. Прибира се един бизнесмен, сяда на бюрото си, вади си бележника и слага една отметка и казва на жена си:

– Така… дългът към банката е погасен.

– Скъпи, да ти кажа…. изневерих ти днес. Бизнесменът слага втора отметка:

– Съпружеският дълг също!!!

Ей, на това викам аз, да платиш чужда сметка, ама де тоя късмет. А и с годините все по-неплатежоспособни ставаме. Ама да се прави нещо в тая посока, още никой не ми е обещал. И после искат избори да печелят. Но днес е Първи април. Усмихни се българина. Нищо че от маската няма да се види. Душата ти да е усмихната и мислите. Един ден в годината можеш да се усмихнеш, без да те пита някой защо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име