Стои си Пешо у дома и пие вино. „Юнашко“. Не че Пешо е някакъв юнак, ама това може да си позволи.  Блудкаво вино, за малко пари. И юнаклъка поевтиня на наше време, може би и затова са се подредили юнак до юнака.

Я, к,во беше по президентските избори преди години. И тая година ще е същото. Само че сега юнака балкански спи дълбок сън, както е казал поета. Зимен.

А навън снега се сипе ли сипе. Снежни преспи са затиснали града. Вятъра зловещо свири и върти снега в леден танц. Върти и електромера, но на Пешо му е все тая. Пуснал е де що има отоплителни уреди и у дома е топло. Вярно че след месец ще му стане още по-топло като му представят сметката за тока. Да, ама това ще е след месец, а на Пешо му е студено сега.

Така сме си ние, живеем за днес. Дали ще има утре никой не ни го е гарантирал, ама и да го гарантира някои, я се случи, я не. На Пешо нали му дадоха гаранция за хладилника. Скапа се на шестия месец, а от сервиза го отрязаха, че повредата не е по вина на производителят а по негова вина, щото в инструкцията било записано да не работи празен. Да ама като дадеш едни пари за хладилник, от къде другите, че да го напълниш.

От тогава Пешо на гаранции не вярва. Нито на обещания, защото в България вече рядко някои нещо обещава. Освен ако не наближават избори. А изборите наближават.  Пешо отдавна е направил своя избор. А избора му е да си пие виното или бирата, според сезона, и да псува правителството независимо коя партия е на власт. А в България винаги стават странни неща по изборите. На другите места тия работи стават с преврати, ама при нас- с избори.

Самия факт че ще има избори не притесняват Пешо, това което го притеснява е, че някои ще ги спечели. Защото  Митьо Келеша, който знае всичко твърди, че Според календара на маите, някой ден в България ще има честни избори! Само че маите не са били толкова напред в нещата за да посочат кога.

Така че пак ще почнат едни обещания, едни платформи. И както винаги ще се окаже, че пред избори всяка партия има платформа, после става ясно, че няма коне, които да теглят платформата. И впрягат такива като Пешо. Само че Пешо е обръгнал и не му пука, неговия проблем сега е зимата и извънредното положение.

При нас  редовно сме в извънредно положение. Уж зимата нямаше как да ни изненада. Готови бяхме. Само че пак няма да ни се размине, защото колкото и да сме готови, зимата ни изненадва като свършим парите за почистването на снега. Ама то година с година приличат ли си. Миналата година например, снега не успя да ни изненада. Нямаше го. Тази година обаче ни го връща тъпкано. Ама то… време, природа. Пешо да не е синоптик, че да го предвиди. Даже и да го предвиди, все тая.

У нас снегът е като секса – никога не знаеш колко сантиметра ще бъде, кога ще те изненада и колко дълго ще продължи…

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име