Жега е!

Стои Пешо в къщи и се поти, като Веско Маринов по време на концерт. Пешо не обича жегата. Той не обича и студа, ама зимата като ти захладнееш, треснеш една кана вино и малко се позатопляш. Треснеш и втора и въобще не ти пука студено ли е или не е. За съжаление лятото не е така. Пиеш една бира и почваш да се потиш, пиеш втора и хем се потиш, хем притърчаваш до тоалетната, след третата нататък само се потиш и ти е все тая ще ходиш ли в тоалетна или не.

Жега е.

Край Пешо минава млада жена. Ама жена да ти види окото- богиня, царица, всичко и дал Господ, че и артък. А походката и е, като на ония дето ги показват по телевизията в късните часове, ама някак си по сербез. Както казваше дядо му: Стъпя, като на генерал Колев кобилата. Гледа Пешо и не може да откъсне очи от изпотеното кенче бира, което носи в ръце.

Жега е.

Комшията Ставри казва, че идвало глобалното затопляне, това до някъде успокоява Пешо. Тъй, де, то една нещо като е за всички по- лесно се приема.  По не те е яд, че само ти си изгорял. Пешо не вярва много -много на Ставри, щото той зимата говореше за глобалното застудяване. За глобално поумняване, никой не говори. Според Пешо много по-добре щеше да е едно, глобално опаричване. Поне няма да си броиш стотинките за бира. Но Пешо не му придиря, защото е чувал от далече по умни хора от него, че от жегата на човек мозъка му омеквал и почвал да говори простотии. Като министъра Бойко Рашков, които се изцепил публично, че : Борисов е осигурявал средства за църквата срещу съдействие. Демек, от едните молитвите ,от другите парите.

Жега е.

Народа е луднал да ходи на море. На Пешо винаги му е било странно, защо хората ходят на море. Отидеш, дадеш една шапка пари /ако не я дадеш ти я вземат/, понаправиш малко тен, който след две седмици го няма. В последно време, в резултат на масовото обедняване на народа, много модерно стана да се ходи на море в чужбина. Обикновено в Турция или в Гърция, щото са ни под ръка. Пък и по- евтино ни излиза. По нашето Черноморие, само за един обяд ти прибират парите които ще дадеш за път до една от тия две дестинации. Пешо няма да ходи тази година в Турция на море. Миналата не отиде в Гърция, а по-миналата в Румъния. За следващата година още не е решил къде няма да отиде, ама то време много до тогава. Не, че не му се ходи.

Жега е.

Днес в изблик на умиление, Пешо обеща да вдигне джобните пари на внука си от 5 на 10 лв. Като се замисли, разбра каква глупост е направил, защото пенсията му никой не я вдига. Явно много е гледал предизборната кампания, където от една партия му обещават точно това. Да, ама те и да не му вдигнат пенсията:  минало – заминало. Пък и няма да му е сефте. В случая Пешо изпадна в положението на политик по време на предизборна кампания.

Жега е.

Днес жена му се размрънка от рано.:

– Преди да се оженим постоянно ми викаше, че съм твоето „слънчице“, пък сега не излизаш от бирарията по цял ден!

– Ама то от климата е бе, жена! От толкова слънце- жега! От толкова жега- жажда!

Днес Пешо ходи да си плаща сметките за ток, телефон, телевизия, вода После мина край аптеката и…По принцип, това е най-горещия ден в месеца, независимо дали е есен, зима, пролет или лято! Ама този път…

Жега е.

Ей такива мисли се въртят из главата на Пешо, докато отпива от биричката под асмата в градинката пред блока. Да се чуди човек, от какъв зор. Че то в България от няколко години сме на два сезона: Еба си студа и еба си жегата.

Жега е

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име