Козма и Дамян били братя. Когато пораснали за да са полезни на хората, се заели да изучават лечителското изкуство и лечебните свойства на треви и билки. Лекували двамата братя без да вземат пари и дарове, оправяли се с всякакви болести, а хората ги нарекли „свети безсребърници“.

Д-р Козмов и д-р Дамянов са братовчеди. Когато пораснаха, за да са полезни на ближните си, се заеха да учат медицина. Завършиха двамата братовчеди и започнаха да лекуват хората. Един ден след уморително нощно дежурство д-р Козмов, след като събра дребни стотинки за да си купи една баничка, се обърна към д-р Дамянов и рече му:

Виж какво братовчеде, писна ми да блъскам по цяла нощ и пари за една баничка да не мога да събера. Дедите ни що народ изцериха, докато ги нарекат „свети безсребърници“, пък ние с теб като безсребърници започнахме, а вместо „свети“ ни светна дъното на гащите. Колата ми никаква, къщата ми панелна, синът ми диша лепило а дъщеря ми и тя с древен занаят се е захванала, ама не като нашия. А на всичко отгоре, жена ми вместо „светия“, жена ми ми вика некадърник, абдал и смотаняк. Писна ми вече да съм безсребърник и затова реших: слагам пердето и почвам.

– Не думай така братовчеде- рекъл му д-р Дамянов- Не си ли спомняш, какво е рекъл Господ Бог на дедите ни? „ Даром получихте- даром давайте“

– И аз да съм на негово място и аз така ще кажа, ама да дойде той на моето дередже да го видя как друга песен ще запее. Аз реших, пък ти каквото искаш, това прави !- троснал се д-р Козмов и започнал.

Преглед по домовете-30 лв., една слушалка да удари- 20 лв., кръвно да измери010 лв., пъпка да изцеди- 5 лв. От Здравната каса пък що издоил, това и Главния прокурор не знае. Замогнал се за година-две. Напълнил кесията, бе я и препълнил. Свенил панелния апартамент за двуката къща, старата „Жигула“ с „Мерцедес“, сменил и жена си с една 20 години по-млада почитателка на лечителското му изкуство и банковата му сметка.

Велможите го канели по приеми, коктейли и благотворителни банкети, а д-р Кузмов давал своята лепта за болницата, колкото да не я закрият. Де за превързочни материали, де за медикаменти, а заради благотворителността му започнали да го наричат „свети д-р Козмов“

Братовчед му, д-р Дамянов пък цял живот си останал безсребърник. И като такъв се пенсионирал. Сега работи в частната клиника на братовчед си, като лекар, пък му плащат като на санитар. Ама, какво да го правиш- братовчед!

Кръвта вода не става.

Лето 1998-мо

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име