Много добре си спомням, как  на времето ни мъчеха с едни задачи от рода на. Два влака тръгнали едновременно от точка А и точка В с незнам колко си километра в час а ние трябваше да отговорим, кога ще се срещнат двата влака. Ами, не ги научих тия задачи и това си е..

След време разбрах, че е нямало и смисъл, защото у нас влаковете рядко се срещат там където трябва, или ако се срещнат научаваме на другия ден от първите страници на вестника и новините по телевизията. Даже и подробности дават, колко са убитите и ранените.  Даваха ни да решаваме и една друга задача. Като тая с басейна. От едната тръба се пълни се еди колко си литра в секунда, а от три се източва с незнам колко си литра в секунда.

Пита се: кога ще се напълни басейна. И тази задача не научих, пък и си ми личи. Тия, които я научиха, след време го приложиха на практика, в резултат на което, от едната тръба спря да тече, а за всичките остана да гадаем- колко, как и къде е изтекло през другите тръби.

Политиците-отличници, ни обясняваха, че това е било жизнено необходимо за прехода, за да можем да прочистим дъното от червената тиня, която се е насъбрала там през годините, пък после от ЕС щели да ни напълнят басейна с кристално чиста вода. Да но с новото време се появиха и нови задачи. Ето и една от тях.

Зърнен аферист изнесъл от 12 села пшеница, без да се разплати с производителите и прибрал 10 млн. лв. След три годишно разследване го пуснали под гаранция за 10 хил. лв. Пита се в задачата, колко е прибрал тоя който го е пуснал. Пита се и кога ще влезе в затвора, както и кой ще обезвъзмезди ограбените производители. Пита се също така, в каква държава живеем и има ли смисъл да продължаваме. Една задача, пък колко много отговори се търсят. Отговори а не отговорност, да не ги бъркаме тия две неща, особено ако второто липсва.

За това деца, решавайте ги тия задачи, още от сега. Само че вместо да търсите отговори, вземете да промените условието. Тогава няма да ви е трудно да се явите на задължителната матура на живота. Пък и вашите деца няма да са принудени да изтичат по мръсния канал към чужбина, и да търсят там несъществуващия отговор. Защото там хората решават съвсем други задачи. И не знам, дали ние, вашите родители, някога ще ги научим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име