За втори път тая година е Ден за размисъл. Както всички знаем, денят за размисъл в България е на другия ден след изборите. Пешо стои в къщи, пийва биричка и размишлява. А размислите му се въртят все около въпроса: Оти го ручахме жабето?  Тоя Славчо излезе голям тарикат.

Миналата година по протестите ни се видя ни се чу. Три месеца викаха и подскачаха по площадите и като дойде ред да се разпредели баницата, Славчо се изтъпани най-напред, мъдро призова, че е „Време за друго“ и им прибра гласовете. Какво ще е това друго, Пешо така и не разбра.

А и никой не му го обясни, което го наведе на мисълта, че и те не знаят. Важното е купона да върви. От прецаканата страна се разподсмърчаха и замънкаха по различни телевизионни студиа, че вота се дължал на магнитните бури, защото Бойко Рашков им отне единственото оправдание с което се измъкваха години на ред, че Бойко Борисов е купил изборите.

Е, тази година изборите не бяха купени, нито пък продадени, в резултат на което рязко спадна оборота на кварталните магазинчета, а пивоварната индустрия за първи път от толкова време отчете излишък на продукция посред лято.  „Столетницата“ се срина още по надолу така, че „Грижата за теб“ се отлага за неизвестно и на тях време.

Може би ако бяха конкретизирали за кого точно ще е грижата, можеше да дръпнат малко нагоре ама…Сиромашка работа, само дето изгориха и Първанката с азбучната му партия. Ама и той пък е един! Човек с опит, но забрави старата българска поговорка, че кога двама сиромаха се онодят, просяк се ражда. Друго си беше докато Бойко слагаше „Ред в хаоса“, чуваше им се гласа от време на време, ама сега… ДПС и те глътнаха вода и не успяха да „Рестартират държавността“.

Пешо дълго разсъждава, какво са имали предвид, като се заканиха да извършат това дело богоугодно. Ами то софтуера като е непроменен, както и да рестартиращ то си е пак същото. Може би защото патриотите се издъниха за сетен път юнашки, а лъвът балкански така и не се събуди, че да имат дразнител. „България над всичко“ То хубаво, ама на тия хора не им ли стана ясно, че тая България не е оная България, заради която дедите им мряха по бойните полета.

Тая България е вече част от Европа, макар да е принизена до нивото на „санитарна зона“, благодарение на всички горепосочени. Защото каквито и воеводи да се пишат, така и не разбраха, че от хайдушка софра, трудно се яде хляб.  Гледа Пешо, чете, слуша и разсъждава.

Хората в Парламента почти са си същите. Халът му и той. Какво ще е за напред, не му се мисли, пък и никой не му казва. Борците срещу статуквото са си пак в статуквото. Е, Славчо обеща някакви промени , като например да има Министър без портфейл по ромските въпроси.

Според Пешо това да е без портфейл е мъдро решение, защото да може спокойно да ходи в ромските квартали без да се опасява, че ще „олекне“. То и Пешо можеше да сложи на тая длъжност, защото той макар и да има портфейл, то той не му върши работа защото е перманентно празен.

Дали ще се напълни, никой не обеща, или пък ако някой се престраши да го направи, защото все пак това са избори, не каза кога точно ще стане това и по какъв начин. Е, и след всичко това: Оти го ручахме жабето? Май тази година ще се окаже година за размисъл, защото както е тръгнало.. На есен, пак.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име