Изминалата седмица можем да наречем Страстната. Вярно е, че тя беше страстна за католиците в България на които им объркахме и страстната седмица и Великдена, ама по тоя въпрос да се отнесат към генерала от резерва.

Нас ни тресяха други страсти. Едни викаха боя настана, други искаха да рестартират държавата, трети провокираха българина към законност, друг пък им потретяха- работа, работа, работа, докато си бараха оная работа. Други едни настойчиво викаха: Мутри вън с пари /както говорят злите езици/ дадени от самите мутри, млади и натокани ентусиасти искаха пък да си върнат България, ама коя България по-точно не споменаха.

Да не вземат да върнат тая на Хан Крум, че ще изпаднем в парламентарна, правителствена, управленска и най-вече в демографска криза. А и изборите ще се обезсмислят. Това е страстната седмица по български.

29 март: понеделник

Вяло започна седмицата, даже и бюлетина на МВР беше постен, така както се полага по Велики пости. Щом и престъпността спря да функционира, не е на добре работата. В смисъл, че няма какво да се краде. Кой да краде, винаги е имало.

Едва навършилият седемнадесет години, Серхат Ахмедов решително се впусна в битката за медалите при 86 килограмовите мъже в международен турнир по борба. След добре проведени срещи изпълнени с обрати в последните секунди, спечели бронзов медал.

То да беше златен, че да му се радваме. Такива сме си ние тука в Търговище, по-надолу от злато не го броим, нищо че кретаме икономически някъде на опашката. Щом и политическите сили не се възползваха да  си врътнат нещо предизборно с него, значи наистина постижението не си е струвало. Ех, Серхат! Свиквай мойто момче, така се изграждат тука шампионите.

30 март: вторник

Постно от към криминални новини почна и втория ден от седмицата. Хванали някакъв пиян да шофира в Попово. Голяма работа, имало е дни когато са ловили и по четирима. Да, ама тоя бил с отнета книжка именно по тая причина! Голяма работа, и той и ние сме обръгнали. Нищо атрактивно не се е случило, ние на сефтето държим повече.

Санкционира нарушителят, излял бетон в горски територии в землището на търговищкото село Буховци. Артък бил, излели го.  Безобразие! Да си върнем България! В предишната България, този бетон се изливаше някъде във вилната зона и никой не пискаше. На това му се вика упадък на нравите и потъпкване на традициите.

В ход са ремонтите на уличната мрежа в Търговище. Предизборно бързане. Бг трагикомедия. Явно хората не искат да им се ремонтират улиците, или това да стане след изборите. Да, ама кмета като не ги разбира тия работи, тръгнал по никое време ремонти да прави. За президентските да му е като обеца на ухото- Месец преди изборите, никаква работа. Ще ни агитира той нас с асфалтирани улици и ремонтирани тротоари. Хайде, де!

31 март: сряда

Днес нещата малко мръднаха. Някакъв хайванин разбил автомат за кафе и захлебил сумата от 20 лв. Според запознати това е цигара и половина индийски коноп. Ако го хванат, бройката на цигарите скача драстично- С обратен знак.

Днес Търговище се раздели с Анастас Моллов. Спомних си една циганска клетва: Ако лъжем бате, прокуроро да Умре! За тях не знам, ама той не можа да излъже болестта. Като видях, колко много хора изказаха съболезнования в социалните мрежа…Това е то, да си добър прокурор и най-вече добър човек, даже и след смъртта ти да жалят за теб. Лек ти път нагоре, приятелю.

1 април: четвъртък

Днес е Първи април. Усмихни се българина. Нищо че от маската няма да се види. Душата ти да е усмихната и мислите. Един ден в годината можеш да се усмихнеш, без да те пита някой от какъв зор и защо.

От днес, 1 април, отново отвари врати тенис кортовете на стадион „Неделчо Камов“ в Търговище. Пак ще почнем да си бацкаме топката. Няма форхенди, няма бакхенди- ти на мене, аз на тебе. Иначе е хубаво е младите хора да спортуват. А и таксите не са високи- на 1 цигара джойнт парите.

От МВР съобщиха че, в самия изборен ден се създава временна организация на движение на МПС в гр. Търговище. Дано да не забравят след изборния ден да го възстановят, защото нали знаем как е у нас: Няма нищо по-трайно от временното.

2 април: петък

Честваме 200 години от рождението на Георги С. Раковски. Човека който преди век и половина каза: .“Млади юноши! Ви, поколение днешно, България от вас чака в пъприще славно ви да внидите сговорно, племе удрете лъжепророка! Знамен азийски долу да падне ниско, лъва да вдигнете венчана, миру да се провикнете и ви високо: Живи България пак славна!!!“

Да сме разбрали нещо? Едно е да развяваш байрака, друго е да осмислиш защо го развяваш.

„С надежда, че щете послуша тия спасителни за вас речи и щете престане отсега нататък занапред да се селите или разбегвате по чужди земи, оставам ваш съотечественик, молитвующ ви здраве и вразумление от Бога.“

Не го знам как би се чувствал Раковски днес, ако ни види. Уж сме свободни, уж сме независими, и пак…Май има нещо сбъркано, ама кога ще разберем какво…Както казван капанците: Коги мине заяко баиро.

А това е от пандемия по-лошо. Нищо, че от общината ни уверяват, При стриктно спазване на противоепидемичните мерки ще протече изборният 4 април във всички 107 избирателни секции в община Търговище. Ама тоя вирус който ни е ударил в главите, с него не знам как ще се справим. Незнам дали и 270-те служители на МВР, които ще охраняват РИК и СИК в област Търговище ще ни помогнат с нещо. Тяхната работа е да следят за обществения ред, за реда в главите ни си отговаряме ние.

Днес, чаши с анти-ковид покритие получиха общо 18 институции от област Търговище. Похвално. Простосмъртните от къде могат да си купят? Те ще чакат. Не че, това би решило проблема, ама, нали все пак тия които отчитат степента на заболяване и ваксиниране, трябва да са живи и здрави. Да не кажат после че, отчетността куца.

3 април: събота

Днес е Ден за размисъл. Обикновено за нас деня за размисъл е на другия ден след изборите, ама и сега пак избързахме. В събота размишлявахме, къде да прекараме съботния ден- в къщи или да си пием ракията някъде на теферич. Както го е казал шопа: Най мразим да мислим!

В съботния ден имахме още един повод за размисъл. Даде ни го едно малко момиче, има-няма 45 кила. Ивана Петрова стана вицеевропейски шампион по вдигане на тежести за жени. Нищо че е само на 18 г. С много труд, лишения от някои житейски радости, присъщи за едно момиче на нейната възраст.

Оказва се че, това е начина да застанеш като равен с другите в Европа, а не да се въртиш като кебапчийско коте около т.н. „велики сили“. Ето за това трябва да помислим, а не кой ще вземе властта, че да ни дадат нещо. На Ивана никой нищо не и даде. Заработи си го!

4 април: неделя

Днес е деня на истината. Дали е така? Ще се разбере след ден-два, докато сметнат резултатите. Днес всички са победители, воплите тепърва предстоят. Едни ще благодарят на народа че, е направил правилния и мъдър избор. Други ще обявят вота за манипулиран. Както е било и друг път. Да си спомняте до сега някой да е излязъл  и коректно да е признал превъзходството на своите опоненти? Аз не си спомням. И няма да си спомням поне още 4 години или колкото устискат новите.

Денят беше избори. Вечерта – празник на победилия български народ. Всички се радваха, всички бяха победили. Сега остава да видим кой наистина победи- здравия разум или емоцията или…Кой ще ми каже?! Горе дори ми стана ясно че, продължаваме към Европа с „..едно Ферари с цвят червен“. За него, знам че го има, за мен…? Ще видим, като се смени статуквото. Ако се смени.

И какво се получи най накрая. Бойко ги би-по навик. Слави стана втора политическа фигура, но ще се усеща като първа, Корнелия я отвя циклона на трета позиция, ДБ изместиха ДПС, Мая се изправи за сметка на Каракачанов.

Но това са само при 50% преброени гласове. Как ще свършат страстите български ще разберем и коментираме през тази седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име