На 1 ноември Община Търговище и Общински съвет – Търговище отличиха учениците, получили стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби.

На тържествена церемония в концертната зала на Центъра за младежки дейности и инициативи бяха връчени грамотите на всички 82 деца, които получават финансов стимул. Техните постижения са в областите „Образование, наука и техника“, „Спорт“ и „Изкуство и култура“.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров поздрави отличените и им пожела да съхранят будния и търсещ дух, който носят в себе си.

„Талантът Ви нямаше да значи нищо без труда и постоянството Ви, без подкрепата на родителите и ръководителите Ви. Талантът е не само дар. Той е и отговорност, защото именно чрез познанията и постиженията си, Вие тласкате обществото ни напред в развитието си“, заяви кметът.

Д-р Димитров връчи грамотата на Вяра Атанасова, носител на най-високото отличие, „Търговищко дарование“. Вяра е ученичка в 9 „а“ клас в І СУ „Свети Седмочисленици“. През последната година има завоювани десетки първи места и Гран При от международни певчески конкурси. Стипендията й е в размер на 1,5 минимална работна заплата.

В концертната програма се включиха и част от отличените деца,  възпитаници на Детска музикална школа „По ноти“, клубовете по спортна гимнастика „Торнадо“ и „Светкавица“, Клуб по художествена гимнастика „Алегро“, Школата по естрадно пеене, Балетна формация „Търговище“, Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“.

Общо 409 ученици са получили стипендии по Наредбата от приемането й през 2013 г. до момента. Над 160 от тях са отличени само през последните две години.

20 000 лв. са заложени в общинския бюджет за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби през 2022 г.

Списъкът с всички отличени в различните категории е публикуван в сайта на Община Търговище:

https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/messages.obsht.savet/stipendii

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име