На тържествена церемония в концертната зала на ОНЧ „Напредък-1864“ днес Община Търговище връчи отличията „Спортист на годината“ за 2023 г. Наградени бяха трите най-добри състезатели над 18 г., десетте най-добри до 18 г., както и трите най-успешни отбора. Носителите на наградите са определени по нови правила, предложени от състезателката ни по спортна стрелба и почетен гражданин на Търговище Антоанета Костадинова.

Антоанета Костадинова и треньорът и Христо Маринов
Именно Костадинова заслужи и отличието за най-добър спортист в категорията при състезателите, навършили пълнолетие. Тя има завоювани златен и сребърен медал от Европейските игри в Краков, както и четвърто място от Световната купа в Баку.
„Пожелавам на всички спортисти много успехи, да са здрави, да нямат контузии, защото това е нещото, което може да те събори не само физически, но и психически“, заяви Костадинова.
Тя отбеляза, че това е тринадесети пореден път, в който печели първото място.
Отличията на Костадинова и нейния треньор Христо Маринов бяха връчени от кмета д-р Дарин Димитров.
„Пожелавам Ви да сте здрави, да постигате целите си. Вие прославяте Търговище в България и по света и много се гордеем с Вас“, каза кметът.

Второто място при спортистите над 18 г. е за Иван Сираков, състезател по ориентиране на „Варинт 5“. Той има пет първи места от Шампионата на Югоизточна Европа и пет първи места от държавно първенство. Трети е Теодор Трифонов от Клуба по спортна гимнастика „Светкавица“. Сред неговите постижения са първо място от Държавно лично-отборно първенство финал кон с гривни, първо място от първенство „Купа България“ – халки и многобой.

Победителят в групата до 18 г. Халил Садъков
Първенец в класация при състезателите до 18 г. е Халил Садъков от Клуба по свободна, класическа и самбо борба „Олимпиец“. Негов треньор е Стойчо Ненов. Сред най-добрите постижения на Садъков са четири първи места – от Балканско първенство, Държавно лично първенство, Държавно лично-отборно първенство, Международен турнир „Стоте войводи“, Сливен.
Втората позиция е за друг състезател на „Олимпиец“ – Никифор Петров. Трета в класацията е Хелин Шакироглу от Баскетболен клуб „Светкавица – Мебел Стил“. На четвърто място е състезателката по ориентиране на „Варинт 5“ Ния Онуфриева.

Пети е Онур Хикмет от Клуба по спортна гимнастика „Торнадо“. Шестото място е за бореца Джан Ъшък от „Олимпиец“. На седма позиция е Юлия Георгиева от Клуба по ориентиране „Вариант 5“. Панайот Иванов от Клуба по спортна стрелба „Светкавица“ е осми. На девето място е Толга Абдурахманов от Клуб по спортна гимнастика „Светкавица“. Десетото място е за стрелеца на „Светкавица“ Иван Александров.

Първите три отбора в класирането
При отборите първото място заслужиха момичетата до 12 г. на Баскетболен клуб „Светкавица – Мебел Стил“. Техен треньор е Христиана Златкова. Втори са девойките 16 г. на същия клуб. Трети са девойките младша възраст на Клуб по художествена гимнастика „Алегро“.
Припомняме, че през тази година общо 11 спортни клуба от общината подадоха номинации. В категорията до 18 г. бяха номинирани 15 състезатели, а в тази над 18 г. – 8 спортисти. Номинираните отбори също бяха осем.
Отличените са определени от комисия, в чийто състав влизат спортни деятели, журналисти, общински съветници и експерти от администрацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име