генерал Никола Генев

На 13 ноември 1912 година корпусът на Явер паша, преследван от Кърджалийския отряд на генерал Никола Генев и Сборната конна бригада на полковник Александър Танев, достига село Мерхамлъ, в долното течение на река Марица. Частите на корпуса започват незабавно да се прехвърлят на левия бряг на реката. Заради проливните дъждове, до обяд на следващия ден само 1500 – 2000 войници и две оръдия успяват да преминат придошлата река.

През това време Сборната конна бригада и 2-ра македоно-одринска бригада атакуват турците от север, а Кърджалийският отряд на генерал-майор Никола Генев се приближава към село Мерхамлъ от югозапад.

След двучасова артилерийска престрелка, съзнавайки своето критично положение, Явер паша вдига бяло знаме и поисква примирие.

полковник Александър Танев

На 14 ноември вечерта, командирът на Сборната конна бригада, полковник Танев принуждава командира на турския корпус да подпише документ за капитулация и изпраща съобщение на генерал-майор Никола Генев за предаването на Явер паша.

На 15 ноември 1912 година, в района на село Мерхамлъ пристига Кърджалийският отряд на генерал-майор Никола Генев и се извършва официалното предаване в плен на противниковата военна групировка.

Пленени са девет табора от две сборни пехотни дивизии, една погранична дружина, една дружина пеша жандармерия, една пионерна дружина, половин ескадрон – всичко 246 офицери и 9363 войници, 2 планински батареи от 8 оръдия, 2 тежки картечници, 9000 пушки, 1280 коня.

Плененият Явер паша, заедно със щаба си, препуска ескортиран от български конвой, 1912 г.

Мехмед Явер паша дава интервю пред руски военен кореспондент, на вестник „Вечерное время”, в което казва:

”Учудва ме съзнателността и интелигентността на българските войници. Аз имах възможност да беседвам с тях и си мислех, че това са преоблечени офицери. Изумителна е бързината на движението и нападенията. Това е истински ураган!”

По-късно пред български журналист той заявява : ”Вие българите, като че ли не храните към нас, пленените турци ненавист, злоба и злорадство!“- тези думи на пашата говорят красноречиво за хуманизма и човечността на българските воини към победения противник.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име