Природозащитници са извадили над сто килограма мъртва риба от бракониерска мрежа на язовир Красноселци край Омуртаг. Акцията на доброволците от Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО) е проведена след сигнал на любители рибари, съобщи за БТА Шенол Хасанов – ръководител на доброволците от ЦРОО – клон Ястребино.

Още преди месец екипът на ЦРОО има сигнал, че в язовир Красноселци се пускат мрежи. Организирани са акции. Двама природозащитните с лодка правят обход на водоема. Натъкват се на съоръжение с дължина около 100 метра. Уловената в него риба от различни видове е престояло дълго време и е била мъртва.

Малкото живи екземпляри са върнати обратно във водата, разказа Хасанов. Мрежата е унищожена.
Язовир Красноселци край Омуртаг не е голям водоем, но е дълбок. По думите на Шенол Хасанов в момента в него има доста добра популация от риба.

Доброволецът разказа още, че освен „мрежарите, проблем за рибата са и любителите-рибари, които ловят извън нормата“. „Чудя се защо им са такива големи количества. Докато не се промени манталитетът и не се осъзнаят, няма да има спокойствие и ред по язовирите, въпреки глобите“, коментира той.

По думите му и през ноември на Ястребино има рибари, които ловят и в тъмната част на денонощието и нарушават забраната за риболов през нощта.

За нарушението има съставени актове от екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Информация: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име