Приключи проведена в страната специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите, която   бе проведена на територията на цяла Европа – във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – ROADPOL. Основен акцент в осъществяваната активна контролна дейност бе спазване на времето за почивка от страна на водачите на тези видове МПС, недопускане на претоварване на товарните автомобили, спазване на скоростните режими, недопускане на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества.

         По време на превантивната акция в област Търговище са проверени 653 товарни автомобила. Установени са сериозен брой нарушения на установените скоростни режими – 470. В 5 от случаите са констатирани нарушения, свързани с нередовни документи на водача на съответния товарен автомобил. Регистрирани са по 3 случая на нарушения, свързани документите за превоз, както и за управление на МПС без използване на обезопасителен колан. В един случай е установена и техническа неизправност на съответното МПС.

В хода на операцията контролните органи са проверили по пътищата на областта и 58 автобуса. Единственото по вид нарушение, което е установено при тези проверки, е неспазване на скоростните режими/управление с превишена скорост/ – в 7 от посочените случаи.

         В календара на ROADPOL са предвидени 4 пъти в годината операции за контрол на товарните автомобили и автобусите – във всеки един от сезоните. Причината за това са сериозните щети, които настъпват след пътни инциденти с участието на подобен тип превозни средства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име