Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро. Над 2200 турски фирми са избрали България за предпочитано място за правене на бизнес, като те са едни от най-големите работодатели у нас.

Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев при връчването на сертификат за инвестиция клас „А“ на г-н Хасан Шабанов и г-н Нурал Хюсеин, прокуристи на „Пашабахче България“ ЕАД. Издаденият сертификат е за инвестиционния проект „Автоматизация и иновация на съществуващо предприятие“, който ще се реализира в гр. Търговище.

Министър Пулев и Хасан Шабанов-Пашабахче

Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 28,5 млн. лв. Сертификатът е издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

 

Проектът в Търговище на един от най-големите производители на домакинско стъкло „Пашабахче България“ ЕАД предвижда въвеждане на иновативни процеси в съществуващото предприятие в града.

Дружеството ще автоматизира производството и ще оптимизира работния процес, както включи ново технологично оборудване. Планираната модернизация ще доведе до увеличаване на капацитета на предприятието, разрастване на продуктовата гама и по-бърза проверка на готовите изделия от стъкло, като така ще се постигат по-високи производствени цели.

Планира се да бъдат изградени соларни панели, които да се ползват за захранване на собствени нужди. Като насърчителна мярка по проекта компанията ще получи подпомагане за изграждане на елементи на техническата инфраструктура.

 

По думите на министър Пулев, Република Турция е в Топ 5 на ключовите външнотърговски партньор на България на база износ и в Топ 3 на база внос. Почти половината от турските инвестиции у нас са получили подкрепа през Българската агенция за инвестиции, а стокообменът за 2022 г. с Турция е над 7 млрд. евро. „Имаме амбицията средносрочно да достигнем до 10 млрд. евро годишно“, каза министър Пулев по-рано през годината, при срещите си с представители на турския бизнес на голям форум в Истанбул, на който от страна на България присъстваха трима министри.

 

„Пашабахче България“ ЕАД е лидер в производството на домакинско стъкло. Компанията достига до 150 хил. тона производствен капацитет на година, като произведените в завода стъклени изделия за дома се изнасят на три континента – Европа, Америка и Северна Африка.

 

Компанията е част от групата „Шишеджам“, която е лидер в производството на всички основни видове стъкло като флоатно стъкло, стъклени изделия за дома, стъклен амбалаж и стъклени влакна. То е сред най-големите производители в своята сфера с мащаба на производство, степента на специализация и конкурентните си дейности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име