В Търговище завърши XXI издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса”. Журито, с председател Богдана Костуркова, обяви присъдените отличия.

Малката кибритопродавачка

Наградата за най-добър спектакъл получи Театър 199 „Валентин Стойчев“ – София за „Малката кибритопродавачка“ по Андерсен, сценичен вариант и режисьор Анна-Валерия Гостанян.

„Фабрика за еднорози“

Наградата за иновативен спектакъл отиде при Държавен куклен театър – Търговище за постановката „Фабрика за еднорози“ с автор и режисьор Ева Кьосовска.

„Ние, врабчетата“

Наградата за театрална адаптация бе присъдена на Държавен драматичен театър – Търговище за постановката „Ние, врабчетата“ по Йордан Радичков с режисьор Съби Събев, сценичната адаптацията е на Моника Угренова.

Наградата за най-добра женска роля е за Маргарита Костова от Куклен театър – Видин в постановката „Дядовата ръкавичка“, автор и режисьор Мая и Митко Димитрови.

Награда за мъжка роля получи Любомир Желев от Куклен театър – Сливен за ролите му в постановката „Славеят“ по Андерсен, адаптация – Теодора Георгиева, режисьор Любомир Колаксъзов.

Фестивалът „Вълшебната завеса“ се провежда ежегодно в началото на месец май. Организатор на проявата е Държавен драматичен театър – Търговище със съдействието на Министерство на културата, Община Търговище, спонсори и любезното домакинство на Държавен куклен театър – Търговище.

Това е единственият фестивал в България за драматични спектакли за деца. Във фестивалната програма участват между 14 и 16 представления от страната и чужбина, подбрани след предварителна селекция. Журито присъжда 5 награди.

В съпътстващата фестивална програма се провеждат творчески дискусии, работни ателиета, конкурси за детска рисунка и млад артистичен талант и пр.

Част от спектаклите гостуват в съседни и по-далечни общини, което приобщава стотици деца към театралния дух на „Вълшебната завеса“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име