Над 200 находки, много от които сребърни, са разкрити при разкопките на Мисионис през изминалото археологическо лято. Това обявиха на пресконференция в Община Търговище археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов. В нея участва и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Нови находки показват, че първият период на съществуване на града продължава около 150 г. (до началото на VII в.), вместо 100 г., както се смяташе досега, разясни ръководителят на разкопките Стефан Иванов.

„Става въпрос за монети от 608 г., от времето на император Фока. До момента най-късните находки от този първи период на живот в Мисионис са датирани след средата на VI в.“, обясни Иванов.

Сред впечатляващите находки е част от епископска огърлица от XI-XII в., с изображения на Архангел Михаил и Св. Спиридон. Открити са още множество накити и коланни апликации от различни епохи. Според археолозите, те са били притежание на елита на късноантичния и средновековен град.

Най-краткото археологическо лято обаче отчитат археолозите. „За съжаление бяхме лишени от целевото финансиране от държавата, което имахме през предходната година. Средствата, с които разполагахме през 2022 г., са с 5-6 пъти по-малко“, заяви проф. Николай Овчаров.

През тази година разкопките на Мисионис са финансирани с 50 000 лв. от Община Търговище и 10 000 лв. от дарители.

„Успяхме са помогнем финансово, но разчитаме и на държавата, защото този обект е важен не само за търговищенци, а и за страната ни“, каза д-р Димитров.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име