Напусна ни Георги Гинев. Човека който през целия си съзнателен живот разкриваше тайните на нашата историята заровени дълбоко в земята от времето се пресели при обектите на своите проучвания. Отиде си един човек,  който последователно и упорито през годините вписа Търговище и Търговищкия край в археологическата карта на България. От 1966 г. Георги Гинев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и участва в издирване и регистриране на над 800 археологически обекти от античността и средновековието. От 1966 до 2004 г. е основния изследовател на античността на територията на Търговищка област. В резултат на неговата събирателска и изследователска работа колекциите на търговищкия исторически музей са попълнени с хиляди културни ценности от античността и нумизматиката. Спасени са стотици исторически свидетелства с местно и национално значение.
Той проучва ранновизантийските и средновековни крепости Крумово кале край гр. Търговище и до с.Долна Кабда, римска Вила рустика при гр.Търговище /1976/, римски некропол при с.Могилец, Търговищко, тракийски могилен некропол при с Пайдушко, Търговищко /1983-1984/, гробница от ІV-ІІІ в. пр. Хр. край с. Чернокапци /1992/, тракийска могила при с.Врани кон, Омуртагско /1996 г./и много други.
От 1974 до 1986 г. е научен ръководител на археологическото проучване върху тракийски могилен некропол в землището на с.Кралево, Търговищко. Там през 1979 г. той открива добилото вече международна известност тракийско златно Кралевско съкровище от ІІІ в. Пр. Хр. В резултат на това негово откритие името на Търговище присъства в експозициите и каталозите на всички големи изложби представящи България пред света/ САЩ, Япония, Швейцария, Германия, Белгия, Мексико и т.н./
Георги Гинев се ползваше с авторитета на сериозен, задълбочен и успешен изследовател на българската античност сред музейната и археологическата общност в страната. Той подкрепяше, напътстваше и предаваше знания и опит на младите археолози и музейните специалисти в Търговищкия музей.

Поклон пред паметта му!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име