Македоно-одринската епопея е богата на ярки личности и индивидуалности, на невероятни житейски съдби, неповторими образи и неподражаеми герои, на всевъзможни психологически персонажи и типажи. Те могат да оживеят в бестселъри, които да бъдат разграбвани от книжарниците; в драми, които да пълнят театрите; във филми, които да приковават зрителите пред екрана. Вместо това за някои от тях днес в България няма и най-скромен паметен знак. Обществената амнезия и политическата конюнктура не са пощадили и българските офицери, отдали живот и кариера на попрището на македоно-одринската освободителна борба. Доказва го може би най-ярката и неподражаема личност сред тях – поручик Борис Сарафов. От миналата година в центъра на Скопие се издига негов петметров бронзов монумент (разбира се, яхнал кон), който го представя като македонски герой. Защо у нас той все още няма паметник като български офицер е въпрос, който не бива да оставяме без отговор, ако действително милеем за съдбата на България.

 

Борис Сарафов е роден на 12 юли 1872 г. в с. Либяхово, Неврокопско (днес с. Илинден, Гоцеделчевско), където съдбата му се усмихва още от първия миг. Той се ражда и израства в едно от най-известните, богати и уважавани български семейства в Серския санджак. Фамилната му история е история на българщината в този край на Македония.

Семейството на Петър Сарафов и съпругата му Сирма (седнали). До Петър е синът му полковник доктор Ангел Сарафов. Прави са инженер Петко Сарафов, Кръстьо Сарафов и Борис Сарафов

Дядото на Борис по майчина линия, архимандрит Харитон, е водач на борбата срещу гръцкото духовенство и пръв председател на Българската църковна община в Сяр. Баща му Петър Сарафов стои начело на борбата за българска просвета като училищен инспектор. Чичо му Коста Сарафов е делегат в Първия църковно-народен събор в Цариград и един от ръководителите на Кресненско-Разложкото въстание. През 1885 г. по клеветнически свидетелства на местни гъркомани архимандрит Харитон и Петър Сарафов са заточени в Мала Азия.
Двамата корави българи успяват да избягат в България. Тук Петър Сарафов е дългогодишен преводач към Министерството на външните работи и изповеданията, по-късно учител по турски език във Военното училище.
Съпругата му Сирма, сама възпитана в духа на истинските възрожденски ценности, е другият стожер, който крепи здравия български дух в семейството. От техния брак се раждат 10 деца. Осемте, които оцеляват, поемат по различни пътища, но еднакво радват родителите си.
Офицери, лекари и учители, инженери и чиновници – със своите професии те са истински служители на Нова България.
Сред тази семейна съкровищница като два диаманта блестят известният актьор и режисьор Кръстьо Сарафов и харизматичният лидер и революционер Борис Сарафов. Различни по характер, образование и житейски съдби, те имат една обща черта – артистичният талант.

Борис Сарафов като четник

Разликата между двамата братя е, че ако Кръстьо се превъплъщава на театралната сцена, Борис играе ролите си в реалния живот. Неговата сцена са казармите и гарнизоните в България, планините и равнините в Македония, площадите и салоните на Европа. Сценарист, режисьор и актьор на самия себе си, той успява да превърне живота си в невероятен екшън, в който героите стрелят с истински патрони и умират само веднъж.
При щедрото семейно наследство бъдещето на Борис Сарафов е предопределено – от селското училище, през Солунската българска мъжка гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, до Военното училище в София. Това са и стъпалата, които възвисяват неговото родолюбие: домашната среда му вдъхва непокорния дух, тайните ученически кръжоци със съчиненията на Иван Вазов, Захари Стоянов и другите български възрожденци култивират у него идеята за свобода, Военното училище го научава как да я отвоюва. Когато облича офицерския мундир, той вече е готов за първата си роля.

Дебют на революционната сцена

Подпоручик Йордан Венедиков (1), поручик Петър Начев (2), подпоручик Борис Сарафов (3), поручик Хараламби Луков (4), поручик Васил Мутафов (5), поручик Стойчо Гаруфалов (6).

През 1893 г., още ненавършил 21-годишна възраст, Борис Сарафов облича офицерския мундир и започва военната си кариера в 15-и пехотен Ломски полк в Белоградчик. От началото на 1895 г. вече е на служба в престижния 1-и пехотен Софийски полк в столицата. Младият офицер обаче знае, че е роден за друго, още по-велико поприще. Такава възможност му предоставя Четническата акция на Македонския комитет.
През лятото на 1895 г. четири големи отряда и няколко по-малки чети нахлуват в Македония. Сред тях се откроява група младши офицери от българската армия, чиито имена оттук насетне ще се преплитат с всяко събитие от историята на освободителната борба. Някои от четите са отблъснати на границата, други се лутат безцелно из планините. Революционният дебют на Сарафов обаче е триумфален.
На 12 юли 1895 г. с внезапно и изненадващо нападение четата на Борис Сарафов, наброяваща само 65 души, разбива превъзхождащия по численост турски аскер и превзема Мелник. Телеграфните агенции мълниеносно разнасят новината из Европа, вестниците се надпреварват да съобщават подробности за дръзката акция. Сарафов връща четата в България само с двама ранени. На 23 години той вече е национален герой, а името му се прочува в Европа и дълго няма да слезе от страниците на вестниците и тайните дипломатически рапорти.
В Четническата акция се преплитат много политически интереси. Някои печелят, други губят. Правителството на д-р Константин Стоилов подобрява дипломатическите си отношения с Русия, княз Фердинанд печели международно признание. Офицерите и четниците, които успяват да се върнат живи, не печелят нищо. Мнозина от тях ще опознаят несгодите на хъшовския живот в свободна България. Но не и Сарафов.
Със семейни протекции и роднински връзки Борис Сарафов се подвизава из Европа. През септември 1895 г. заминава за Петербург, където единият му брат следва инженерство, и постъпва като слушател в генералщабната академия.
Непожелал да приеме руско поданство и да замени българската униформа с руска, през Берлин той отива във Виена, където пък другият му брат следва медицина. Една среща с Гоце Делчев през пролетта на 1896 г. в София му дава възможност да се превъплъти в нова роля. С чуждо име и чужд паспорт, представяйки се ту за руски поклонник, ту за пътуващ театрален актьор, Сарафов се озовава в Атон.
Светогорските манастири са прекрасен декор за грандиозните планове, които крои. Обир на ризницата на Зографския манастир, отвличане за откуп на сръбския крал, който тогава гостува в Хилендарския манастир, фиктивно отвличане дори на самия себе си като мним руски поданик – това са само част от идеите на Сарафов. Зад тези фантастични проекти, които така и не се осъществяват, стои по-прозаично, но стриктно изпълнено задължение към Военното министерство в София – да събере подробни разузнавателни сведения за турската армия.
След време всички офицери от Четническата акция пак се завръщат на служба в армията. Борис Сарафов е назначен в 5-и пех. Дунавски полк в Русе.
Тук става съучастник в едно дело, което преобразява освободителната борба. На 14 юни 1897 г. неколцина младши офицери от Великотърновския гарнизон полагат основите на Българските освободителни братства – свръхсекретната организация, която ще стои зад всяко по-значително събитие в освободителната борба.
Скоро нейната мрежа прониква във всички гарнизони в страната и обединява половината от офицерите от българската армия. Сарафов бързо се нарежда сред най-активните дейци на братствата.

Начело на Върховния комитет

Върховният комитет около 1899 – 1900. Седнали Тома Давидов (подпредседател), Борис Сарафов (председател), Георги Петров (касиер). Прави Владислав Ковачев (член), Георги Минков (член).

През пролетта на 1899 г., благодарение на съгласието между всички групи и фракции на македоно-одринското движение, каквото вече никога не се повтаря, Сарафов е избран за председател на Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК). На този пост неговата неукротима амбиция най-сетне намира истинското си призвание. Асистират му също толкова млади, способни и амбициозни офицери като него – Владислав Ковачев, Тома Давидов, Антон Бозуков.
С тях и с други колеги от братствата Сарафов превръща ВМОК в могъща организация с над 250 дружества и клонове в страната, с близо 60 000 членове, с влияние и авторитет в партиите, институциите и обществото. Македоно-одрински дружества се създават и в чужбина – в Румъния, Австро-Унгария, Франция, Германия, Швейцария, Русия. Дори отвъд океана, в Новия свят, шепата българи учредяват македоно-одринско дружество, а за патрон избират Васил Левски.
Обработена със здрава офицерска ръка, почвата на родолюбието ражда щедри плодове. Пълномощници на ВМОК кръстосват страната и пласират облигации от „Македоно-одринския патриотичен заем” на стойност 1 милион лева. Който няма пари, помага на делото както може – дарява обувки или дрехи, доставя оръжие, шие четнически униформи. Повечето пари отиват за оръжие. Купени са над 10 хиляди пушки, 1000 револвера, 1,5 милиона патрона, стотици килограми динамит.
В столицата и по-големите градове на страната са организирани над 20 стрелчески дружества, в които близо 10 хиляди души преминават шестмесечен интензивен курс по военно обучение. Това е една малка, но добре обучена и с висок боен дух войска, предназначена да се слее с въстаническата армия на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Костурският-войвода-Васил-Чекаларов-и-Борис-Сарафов

Благодарение на усилията на много дейци, но преди всичко на организаторския гений на Сарафов, ВМОК се превръща в могъща организация, способна да запали барутния погреб на Балканите. Това не се харесва на ония, които не искат да изпуснат юздите на македонския въпрос. Най-недоволна е Русия. Точно тогава тя е насочила цялото си внимание в Далечния изток и до войната с Япония я делят само три години.
През октомври 1900 г. руският дипломатически агент в София Юрий Бахметиев повиква председателя на Върховния комитет, за да го предупреди, че ключовете за македонския въпрос са в Петербург, и да го съветва да си подаде оставката. Дързък, както само той може да бъде, Сарафов отказва да се подчини. Разговорът завършва с недвусмислена заплаха за съдбата на Върховния комитет.
Чрез устата на Бахметиев говори Велика сила, която не е свикнала на възражения.
Има и други недоволни. Съседите на България ревниво следят развитието на македоно-одринското движение. И в самата България Сарафов си спечелва могъщи врагове – княз Фердинанд не иска да загуби контрола върху офицерския корпус, партиите се страхуват да не останат без поддръжници. Под натиска на великите сили, но и за охрана на собствените си интереси, князът и правителството решават да отстранят Сарафов от Върховния комитет.
През март 1901 г. Б. Сарафов е арестуван от столичната полиция по обвинение в подбудителство на две покушения в Букурещ – срещу редактор и издател на румънски вестник, който злепоставя революционната борба, и срещу македонски българин, шпионин на турската полиция. След няколкомесечен престой в ареста е оправдан от съда, но през това време ВМОК преминава в ръцете на хора, които са по-склонни „да работят в екип”, т. е. да се вслушват в съветите на княза, правителството, партиите и чуждите дипломати.

Главен герой на въстаническата епопея

Щабната чета на Димитър Дечев и Борис Сарафов пред къщата на Марко Секулички в Кюстендил[36], преди началото на Илинденското въстание.
Отстранен от кормилото на ВМОК, Сарафов намира нова, още по-просторна и осветена сцена за своите изяви. В следващите две години той кръстосва европейските столици в търсене на пари за освободителната борба и съчувствие за българската кауза. Виена, Париж, Берлин, Женева, Будапеща, Белград – това са само част от спирките на Сарафов, който в дипломатическия фрак се чувства толкова уверен, колкото в офицерския мундир или войводския ямурлук. Или поне той така си мисли.
През 1903 г. звездата на Сарафов засиява в зенита.
В края на януари, начело на голяма и отлично екипирана и въоръжена до зъби чета, с 10 коня, натоварени с 300 кг динамит и стотици бомби, той потегля на най-славния си поход. В продължение на шест месеца преброжда отвъдвардарска Македония и лично надзирава последните приготовления за въстанието. Смилевският конгрес през април го избира заедно с Дамян Груев и Анастас Лозанчев за член на Главния щаб на Битолски окръг.
На 20 юли 1903 г. в Смилево пуква първата пушка на Илинденско-Преображенското въстание. Сарафов е навсякъде, където се водят решителни битки – в Охридско, Битолско, Демирхисарско. В продължение на два месеца щабното знаме го следва неотлъчно. На 17 септември заедно с около 1000 въстаника той е обграден от цяла дивизия в планината Бигла.

Четата на Борис Сарафов

Тук се разиграва един от най-ожесточените боеве на въстаническата епопея. Благодарение на самообладанието и дързостта на своя командир, въстаниците респектират противника, нанасят му големи поражения и успяват да разкъсат обръча. Два дни по-късно Главният щаб прекратява въстанието.

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг.

Сарафов отново обикаля Македония, за да окуражава хората и да запази оръжието за нови борби. Чак към средата на септември, след безброй премеждия, той се връща в България. На триумфалното посрещане в София се представя както подобава на истински герой – в пълно четническо въоръжение и със знамето на въстанието в ръка, носен на рамене от хилядна тълпа.
Славата на Сарафов отново се понася из Европа, а след нея тръгва и самият той, за да пледира за българската кауза и да търси средства за нови борби.
Придружен от Михаил Герджиков, представителят на Странджа, Сарафов разширява познатия му вече маршрут из европейските столици с нови спирки в Лондон и Рим. Двамата герои на въстанието се явяват на митинги, срещат се с писатели и интелектуалци, дават интервюта.
В следващите години Сарафов продължава активното си участие в освободителната борба. В Македония се появяват сръбски и гръцки чети, щедро финансирани от правителствата в Белград и Атина.
Те тероризират българското население и насила го принуждават да се отказва от националното си име. В началото на 1905 г.
Сарафов се обръща към всички български революционери, за да призове за повече разум, разбирателство и единодействие. На Рилския общ конгрес през есента на същата година дава личен пример и загърбва старите обиди. Вместо да се мобилизират за борба срещу старите и новите врагове, македоно-одринските дейци обаче още повече затъват в противоречия и фракционни борби. Една от първите им жертви е Сарафов.

Телата на убитите членове на ЗП Иван Гарванов и Борис Сарафов сред техни другари.

На 28 ноември 1907 г. Борис Сарафов е прострелян на прага на дома си от Тодор Паница, изпратен от групата на Яне Сандански да се сприятели с него и да приспи бдителността му. Заедно със Сарафов е убит и Иван Гарванов, бившият председател на ЦК на ВМОРО. Това злодеяние дотогава няма прецедент. След време ще се превърне в рутина.

Гробът на Сарафов на Централните софийски гробища

Борис Сарафов влиза в македоно-одринската освободителна борба устремно и буйно, през парадния вход, и триумфално дефилира чак до трагичния си край. На такъв стремителен възход е способен само човек с неизтощима енергия, несломим дух и неутолима жажда за свобода.
Човек, предопределен от Съдбата за велики дела. „Човек со звезда”, както казва едно стародавно предание на българите в Македония. Ако днес го няма в пантеона на българската бойна слава, вината не е негова, а само наша.

Проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име