Петър Радев- Пашата

На днешния ден е убит българският революционер, войвода на ВМОРО и български военен Петър Величков Радев, по прякор Пашата. Роден е в село Градоман 1875 година . Служи в българската армия като фелдфебел от Първи пехотен софийски полк. Прави опит да сформира чета в селото си, с която да замине за Македония и да работи за каузата на ВМОРО.

За да осъществи това, Пашата продава имуществото си и със спечелените 40 сребърника купува 17 пушки. Заминава за Кичево, а оттам – за Поречието. По време на Илинденско-Преображенското въстание е четник при Ванчо Сърбаков. Раняват го и се изтегля в България. После пак се връща в Македония.

Четата на Петър Радев Пашата (1905)

Прякора „Пашата“ му дават турски войници, заради червената гвардейска униформа и офицерската сабя, с които влиза в сражение. След погрома на въстанието сръбската въоръжена пропаганда в Кичевско се засилва и Радев започва да дава отпор на четите им. След убийството на близкия му съратник Георги Сугарев е назначен за войвода в Рабетникол и Долна Копачка.

Гробът на войводата в Кичево

По отвратителен начин намира смъртта си големият български войвода. Той е убит от свои четници в местността Кошарище край Русяци на 25 май 1907 г. Двамата му убийци по-рано са дошли в четата му като дезертьори от сърбоманските чети в Поречие и той им гласувал доверие и ги приема. Те се оказват доверени лица на Григор Соколович, който си е поставил за цел да елиминира силите на ВМОРО в региона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име