На 13.09.2020 г. около 17,59 ч е възникнал пожар в с. Лиляк, община Търговище, при който е унищожена около 60 кв м селскостопанска постройка и намиращо се в нея неустановено към момента количество сено в насипно състояние – собственост на 46-годишен мъж от гр. Търговище. Пожарът е погасен от екипи на РСПБЗН-Търговище с три противопожарни автомобила. Спасени от огъня са намиращи се в близост сграда и товарен автомобил. Причините за възникване на инцидента са в процес на изясняване. По първоначални данни пожарът е предизвикан от запалени и оставени без надзор струпани на камара клони в близост до имота, като огънят е обхванал и сухи треви, и се прехвърлил в дворното място на споменатия имот. За погасяване на пожара са използвани 10 000 л вода.По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище.

 

Два пожар с материални загуби са гасили и служители от дежурния екип на РСПБЗН-Попово. Сигнал за пожар в сухи треви в с. Крепча в община Опака е бил получен на 13.09.2020 г. в 12,44 ч. Установено е, че причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън – при почистване на обработваемо място в местността „Басаново“ в землището на селото е била запалена купчина суха трева. Поради това, че огънят е бил оставен без надзор, както и поради наличие на вятър, той се е разпространил, като е обхванал намиращи се в непосредствена близост 100 декара царевично стърнище и частен пчелин. В резултат са унищожени 11 кошера/по-голямата част – празни/, 20 овощни дръвчета и 2 куб м дърва за огрев. Благодарение на бързата професионална реакция на пожарникарите е спасен от огъня обитаем фургон.

Другият пожар, причинил материални щети, също е възникнал в резултат на небрежност при боравене с открит огън. Собственик на имот в гр. Опака е запалил в двора му сухи треви и градински отпадъци. Впоследствие огънят е обхванал и съседна стопанска постройка със складирани в нея бали със слама. В резултат на инцидента са унищожени 12 кв м покривна конструкция на постройката и 14 бали фураж. Спасени от огъня са две съседни сгради и други 30 бали със слама.

Реагирано е и на пожар, възникнал в микробус“Форд Транзит“ с търговищка регистрация в с. Ралица, община Търговище. В резултат на инцидента моторното превозно средство е унищожено. Предполагаемата причина за възникването му е късо съединение. Няма пострадали хора.

За горепосочения период от време служителите на районните служби ПБЗН са погасили без преки материални загуби още няколко пожара, възникнали в сухи треви и храсти поради небрежност при боравене с открит огън –  в землището на с. Горно Козарево в община Омуртаг; над вилна зона „Кованлъка“ край гр. Търговище; в дворно място в с. Разбойна в община Търговище; на ул. „Гагарин“ в гр. Попово/там спасени от огъня са 3 намиращи се в близост сгради/, и в западната част на землището на с. Ломци, община Попово.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име