На сигнал за пожар, възникнал в стопанска постройка в двор на къща в с. Конак, община Попово, са реагирали служители на РСПБЗН-Попово.

В резултат на инцидента огънят е унищожил около 30 кв м покривна конструкция и дърва за огрев. Спасени от огъня са две намиращи се в съседство до огнището на пожара сгради.

Причината за възникване на пожара е небрежност при боравене с открит огън от страна на собственика на имота, който е почиствал двора, запалил е събраните отпадъци и е оставил огнището без надзор.

За изминалото денонощие в областта екипи на районните служби ПБЗН са погасили без преки материални загуби няколко пожара, възникнали в сухи треви и храсти също поради небрежност при боравене с открит огън.

При  гасене на пожар в сухи треви и храсти в землището на с. Язовец, община Антоново, обхванал площ от около 80 000 кв м, адекватните професионални действия на екип служители на РСПБЗН-Антоново са предотвратили опасността огънят да обхване и намираща се в близост 50 декара широколистна гора.

Екип служители на същата служба са погасили и пожар в сухи треви в близост до стопанския двор в с. Таймище, община Антоново.

Техни колеги от РСПБЗН-Търговище са се отзовали на получен сигнал за възникнал пожар в запалени треви и листа в двора на частен имот в гр. Търговище, и са го погасили без преки щети.

В тази връзка експерти от РДПБЗН-Търговище припомнят на гражданите от областта някои от основните правила за противопожарна безопасност, които предвид топлото за ноември време и продължаващи дейности по есенното почистване на градини, дворове и ниви, са особено актуални.

Недопустимо е изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда; преди да запалите огън, уверете се, че времето не е ветровито и че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене; не оставяйте огъня без наблюдение, а накрая внимателно го изгасете; разчистването на сухи треви и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне;  не се разрешава и паленето на стърнища.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име