OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoв exoгpaф нa cтoйнocт 15 xил. лв е зa нeoнaтoлoгичнoтo oтдeлeниe нa тъpгoвищĸaтa бoлницa дapи тъpгoвищĸa фиpмa. Апаратът е от престижната марка СНІЅОN и бе официално дарен на болницата от управителят на фирмата Иван Кънев. „Апарата е за ехографии на мозъка, известна като транс фонтанелна ехография. Тя се прави за оценка на мозъчните структури и кръвотока през мозъка. Изследването се провежда по-често при новородени, тъй като при тях има места по черепа с непълно затваряне на черепните кости – фонтанели. Ултразвуковите вълни трудно проникват през костни структури, поради което наличието на фонтанела осигурява ехографски  „прозорец“  за безпрепятствено проникване на ултразвука към мозъка. Чрез нея се диагностицира има ли детето мозъчен оток, има ли мозъчен кръвоизлив, някои деца се раждат с вродени кисти на мозъка, а ехографията ще ни даде възможност да проследяваме в динамика тези процеси. Това е много важно за нас, за да знаем какво е състоянието на детето,за бъдещото му развитие, а и да подаваме адекватна информация на родителите за неговото състояние.“ Сподели зав. отделението д-р Едрева.

Трансфонтанелната ехография се прилага задължително за всички бебета на 6-месечна възраст за проследяване на процеса на затваряне на черепните кости. Изследването се прави и на преждевременно родени бебета, за да се изследват вероятни усложнения, свързани с преждевременното раждане. „Преценихме, че ще направим дарение на това отделение, защото тук се ражда бъдещето на Търговище. Политиката на фирмата ни е такава, че ежегодно правим подобни жестове, като този път решихме дарението ни да бъде за търговищката болница“, заяви управителят на фирмата Иван Кънев, малко преди да бъде подписан протокола за дарение с управителят на МБАЛ- Търговище д-р Иван Светулков.

„Радвам се на подобен жест. Това означава че хората са разбрали, че тук се върши сериозна работа. Едва ли някой ще подари подобен апарат, ако знае, че той няма да се използва. Приемаме с голяма благодарност това дарение“ заяви д-р Светулков и подписа акта за дарение.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име