Жена на 46 г. от с. Голямо Ново, община Търговище е заразена с COVID-19. Фиданка Я. е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище. Към момента здравословното й състояние се определя като средно тежко, под непрекъснато наблюдение от страна на медицинския персонал.
За случая информация е получена днес – 02.07.2020 г., от ИО към МБАЛ – Търговище. Пациентката е била приета за лечение на 30.06.2020г., с оплаквания от отпадналост, повишена температура, суха кашлица и задух. Своевременно й е направен бърз тест, който излиза положителен за IgG и отрицателен за IgM. На 01.07.2020 г. й е взет секрет за PCR-тест, който потвърждава заразяването.
Заболялата живее в самостоятелна къща с четирима контактни от семейството си, в това число сестра, син, снаха и внуче. Връчени са им предписания за поставяне под 14-дневна домашна карантина. Днес са им взети проби за PCR-изследване, които са транспортирани до МБАЛ „Св. Ив. Рилски” – гр. Разград.
46-годишната жена е безработна, не е напускала страната, не е съобщила да е имала контакт с карантинирани или с болни лица. Всички членове на домакинството й също са безработни. Следва да се издирят техните контактни лица. Епидемиологичното проучване продължава.
Към момента в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище се лекуват и други двама пациенти с COVID-19 – жена на 53 г. от с. Звездица, община Омуртаг и мъж на 79 г. от с. Синя вода, общ. Лозница, обл. Разград. Състоянието им е добро.
От началото на извънредното положение в страната до днес под карантина в област Търговище са били поставени общо 3384 лица, като за 3141 периодът на домашна изолация вече е изтекъл. Под наблюдение от експерти на РЗИ – Търговище и общопрактикуващи лекари са 243 лица.
Общият брой на направените до момента тестове за вирусологично изследване е 1047.
Заразените с COVID-19 жители на област Търговище вече са 12. Регистриран е един излекуван, а двама са починалите, в следствие на коронавирусната инфекция.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име