Общо 14 са новите случаи на коронавирус в област Търговище, регистрирани през последното денонощие. В 12 от тях заразяването е установено сред потребители и персонал на хоспис в областния град, в който на 22.09.2020 г. бе диагностициран първия заболял.
Новозаболелите 12 лица са изследвани с PCR-тестове на 24.09.2020 г., поради потвърдени други 16 заразени. Към този момент с COVID-19 са диагнотицирани общо 29 лица, от които 7 души персонал и 23-ма от домуващите.
Всички потребители на хосписа и медицинския персонал са консултирани с инфекционист, който е назначил профилактична терапия. Засега не проявяват характерни за COVID-19 симптоми.
Домуващите с положителен резултат от PCR-тест (общо 21 лица) са настанени в самостоятелни стаи на първия етаж на сградата, в която се помещава социалната услуга.

Все още в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище се лекува първата диагностицирана с COVID-19 жена от персонала на хосписа.

Днес, 27.09.2020 г., е починал мъж на 84 г., приет в хосписа на 17.07. тази година с отрицателен PCR-тест. Същият е бил в тежко увредено общо състояние и сериозни съпътстващи заболявания.
Четирима от общо седемте души персонал с положителни резултати са избрали да бъдат карантинирани на работното им място. Изолирани са в самостоятелни стаи на отделен етаж. Останалите трима инфектирани са карантинирани на посочен от тях домашен адрес.
На 25.09.2020 г. служители на РЗИ – Търговище са извършили проверка в хосписа, като е връчено предписание с допълнителни противоепидемични мерки. Установено е, че има в наличност лични предпазни средства – маски, ръкавици и дезинфектанти. Поради липса на защитни костюми, РЗИ – Търговище съдейства за осигуряване на необходимите количества еднократни и многократни такива.

От месец март са забранени свижданията в медико-социалното заведение. А приемането на нови потребители се е случвало единствено след представяне на отрицателен резултат от PCR-тест.
Епидемиологичното наблюдение в огнището продължава.

С COVID-19 е диагностицирана и жена на 55 г. от с. Стража, общ. Търговище. Същата е настанена за лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище от 25.09.2020 г.
За мъж на 67 г. от гр. Търговище, хоспитализиран на 25.09.2020 г. в Инфекциозно отделение на областната болница също е потвърден положителен резултат. Ден по-късно, на 26.09.2020 г., пациентът е починал. Същият е имал и сериозно съпътстващо сърдечно заболяване.

Вследствие на COVID-19 през последното денонощие е починала и жена на 40 г., също настанена в Инфекциозно отделение на областната болница в задоволително общо състояние, но и със съпътстващо сърдечно заболяване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име