Президентът Румен Радев свиква на 3 декември, петък, от 9.00 часа, първото заседание на новоизбраното 47-о Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на президента..

В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили, две от които нови – избраната с най-много гласове „Продължаваме промяната“ и най-малобройната – партия „Възраждане“. Останалите са ГЕРБ-СДС, ИТН, БСП, ДПС и ДБ.

Пред парламентарните партии има две важни задачи – съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавния бюджет.

Очаква се и в кратки срокове президентът да възложи на кандидата за министър-председател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков да състави правителство и да внесе в Народното събрание проект за състав и структура на Министерски съвет.

Очаква се освен Кирил Петков и другият лидер – Асен Василев да бъде част от изпълнителната власт и местата им да бъдат заети от следващите в листите, от където са избрани за депутати.

Заявките в преговорните екипи е парламентът да работи и извънредно, но се прие решението бюджетът за 2022 година да бъде приет до края на януари заради невъзможността това да се случи до края на годината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име