Днес, 21.04.2020 г., се проведе заседание на Областния координационен щаб за борба с коронавирус инфекцията в област Търговище, ръководено от областния управител г-н Митко Стайков.
Повод за заседанието са възникнали проблеми и липсата на координация между болничните заведения на територията на областта. Забелязва се тенденция болниците в Попово и Омуртаг да не спазват алгоритъма за прием на пациенти, като пренасочват пациенти към отделенията на МБАЛ – Търговище.
На заседанието присъстваха главният секретар на РЗИ – Търговище, директорите на „МБАЛ-Търговище“ АД, „МБАЛ-ОМУРТАГ“ ЕАД и ЦСМП – Търговище, представител на СОБАЛ „Д-р Тасков“, директорът на РЗОК Търговище, директорът на ОД МВР, кметът на Търговище, директорът на ТДНС Търговище, зам.-кметове на общините Омуртаг, Антоново и Опака, директорът на БЧК – Търговище, директорът на РДПБЗН – Търговище, директора на ОДБХ – Търговище, началникът на РУО – Търговище и представител на РК Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи – Търговище. На заседанието присъстваха и заместник областният управител и главният секретар на Областна администрация – Търговище.
Д-р Марин Йовов – гл. секретар на РЗИ, докладва, че в област Търговище до момента под 14-дневна карантина са били поставени общо 992 лица, като сега под наблюдение са останали 137 лица, разпределени както следва: община Търговище – 94, община Омуртаг – 22, община Попово – 15, община Антоново – 6 и община Опака – 0.
По данни на Националната референтна вирусологична лаборатория във Варна всички 64 изпратени проби от област Търговище са отрицателни. Само през почивните дни са направени 12 проби и всички са с отрицателен резултат.

Д-р Йовов информира, че със Заповед № РД-01-225/20.04.2020 г. на министър Кирил Ананиев се възобновяват детските и женските консултации, задължителните имунизации и плановия прием в лечебните заведения.
Директорът на ОД на МВР ст. ком. Н. Ненков докладва, че през изминалите празнични дни са съставени 157 акта на граждани за неспазване на противоепидемичните мерки. Санкциите са най-вече за липса на предпазни маски и събиране на обществени места.
Той съобщи още, че през изминалите празнични дни са били изградени допълнително три нови контролно-пропусквателни пункта. Общо на 1656 превозни средства не е било разрешено да напуснат областния град. Осъществява се ежедневен контрол за достоверността на декларациите.
От БЧК – Търговище информираха, че са раздадени 500 пакета с хранителни продукти на нуждаещи се жители на областта, като се подготвят още 50 пакета.
Директорът на РЗОК – Търговище Е. Стоянов запозна представителите на болниците с предстоящите плащания.
Областният управител г-н Митко Стайков апелира да не се всява паника сред населението с непроверени данни за заболели лица и подчерта, че информация за положителни проби може да се оповестява единствено от Националния оперативен щаб. Той призова кметовете на общини да засилят контрола за спазване на противоепидемичните мерки в малките населени места чрез кметовете и кметските наместници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име