Днес, 09.11.2019 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков поздрави участниците в VIII Национален фолклорен фестивал на любителските клубове по танци „Джумалийско надиграване“ – Търговище. Сред гостите на форума бе и заместник-кметът на община Търговище г-н Валентин Велчев.

Г-н Стайков приветства танцьорите с „Добре дошли“ и заяви, че днес в Търговище е празник на българщината. „Щастлив съм да бъда сред Вас, да се насладя на пъстротата, с която обагрихте Търговище. Толкова цвят и стил в народните носии има само в България и това ни прави уникални“ – заяви в обръщението си към участниците областният управител.

Впечатлен от красотата на българските народни танци, г-н Митко Стайков пое ангажимент да съдейства за популяризиране на фестивала и на международно равнище.

Националният форум „Джумалийско надиграване“ се провежда всяка година в Търговище, като събира множество самодейни състави от цялата страна. В тазгодишното осмо издание на фестивала участваха любителски танцови състави от областите Търговище, Варна, Добрич, Бургас, Шумен и др.

За първи път танцьорите се изявяват в четири кръга, като овен автентични хора, други музикално-танцови изпълнения и надиграване на ръченица, ще представят и авторски танц върху хореографска разработка. Изпълненията ще бъдат оценявани от  професионално жури, с председател г-н Любчо Василев – главен художествен ръководител на ПФА „Мизия“ – Търговище. В решенията ще го подкрепят още г-н  Стоян Господинов – главен художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа“ и д-р Ивайло Иванов – преподавател по хореография във Варненския свободен университет.

През деня участниците в „Джумалийско надиграване“ – Търговище, 2019 г., ще танцуват в спортна зала „Дечко Стефанов“, а следобед предстои награждаването на отличилите се, което ще се състои на откритата сцена на площад „Свобода“. След него всички ще се включат в голямото джумалийско хоро.

Фестивалът се организира всяка година от клуба по народни танци „Джумалийци“ – Търговище, с подкрепата на Община Търговище и местния бизнес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име