Стартираха поредица от изнесени работни срещи със земеделските стопани от община Омуртаг. В продължение на три дни експерти от три държавни структури към Министерството на земеделието, храните и горите ще посетят няколко населени места, където ще дават насоки и основна информация, свързани със селскостопанската политика. Първите такива срещи се проведоха в селата Красноселци и Обител. На дискусионните форуми присъства и областният управител на Търговище г-н Митко Стайков.
„Започнахме тази разяснителна кампания с представителите на държавата и структурите, които най-добре могат да обяснят на хората какво предлага държавата и какво предстои оттук нататък, от какво можете да се възползвате Вие като земеделски производители и животновъди. Защото политиката и целта на правителството е земеделските стопани да получат максимума от това, което им се полага, като спазват определени правила и норми”, заяви областният управител. Той уточни, че срещите са продиктувани от необходимостта земеделските производители да се запознаят с особеностите на Общата селскостопанска политика, възможностите, които им се предоставят за усвояване на повече средства за подпомагане и поради големия интерес от проведената в началото на миналата седмица среща при посещението на министъра на земеделието, храните и горите г-н Румен Порожанов.

На какви условия трябва да отговарят обектите за отглеждане на животни, кои са необходимите документи за сертифициране на биологичното производство, как правилно трябва да се хранят животните и ред други въпроси, бяха дискутирани по време на днешните срещи в двете села. Отговорите бяха дадени от експерти на Областна дирекция „Земеделие”, Държавен фонд „Земеделие”, Българска агенция по безопасност на храните – Търговище и Общинска служба „Земеделие” – Омуртаг.
На срещите присъстваха и експерти от Дирекция „Социално подпомагане” (ДСП) във връзка със стартиралата операция по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти 2017-2019”, чийто изпълнител е Българския червен кръст. По данни на ДСП общо 6 892-ма души ще получат хранителни пакети.

Експертите разясниха още какви са очакваните промени през новата календарна година и кои са помощите, по които хората могат да подават молби за отпускане – помощи за деца сираци с родители без стаж, винетки за инвалиди, технически средства, помощи за отопление и др. Подобни срещи предстои да се проведат и в селата Зелена морава, Камбурово и Панайот Хитово, Плъстина и Врани кон. Областният управител уточни още, че такива срещи предстоят да се проведат поетапно и в останалите общини в област Търговище.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име