Четири решения приеха на заседание членовете на Областния координационен щаб за борба с коронавируса в област Търговище. Срещата бе ръководена от областния управител Станимир Парашкевов и имаше основната задача да запознае членовете на Щаба с Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-Cov-2. Пред присъстващите акцентите на Националния план представи директорът на РЗИ-Търговище д-р Иван Димитров. Според неговите думи, планът е разработен добре, като в него ясно и подробно е описано всяко действие при какви условия и ръст на заболели ще бъде въвеждано.

В област Търговище бавно и постепенно нараства броя на новозаразените с коронавирус жители, както и на хоспитализираните сред тях. Това заяви д-р Марин Йовов – гл. секретар на РЗИ-Търговище, при представянето на актуалната епидемична обстановка за региона. Той изложи и информация за създадена организация от общинските кметове за ваксиниране по селата. До момента, благодарение на съдействието на общините, в областта има ваксинирани около 200 човека от различни населени места.

Представителят на МБАЛ-Търговище д-р Теодора Буцева изрази притеснения относно покачващия се ръст на хоспитализираните заразени и непълната клинична картина, с която се налага да бъдат приемани пациентите. В тази връзка, с пълно мнозинство, бе взето решение за описване на алгоритъм с ясно разписани правила за създаване на пълна клинична картина на пациент при хоспитализиране. Членовете на Щаба подкрепиха и предложението за разпределение и недопускане смесването на потоците от хора при влизане и излизане от здравните заведения на територията на областта и от други обществени сгради, ако това е възможно.

Областният координационен щаб ще изпрати до Министерството на здравеопазването предложение за стартиране на национална кампания за повишаване броя на желаещите ваксинация срещу COVID-19. Това бе третото решение, подкрепено от членовете на Щаба, в опит да бъде ограничено разпространението на заболяването,

особено в периода на летни отпуски и прибирането у дома на работещи в чужбина жители на областта.

По време на заседанието бе решено също, на база на Националния план за справяне с пандемията, да бъдат разписани необходимите превантивни мерки и категорични правила за действие от страна на всяка ангажирана с преодоляване сериозността на заболяването институция.

В заключение областният управител Станимир Парашкевов отбеляза, че е изключително важно всички да използват своите ресурси, за да се намали интензитета на заразяване, като това включва и убеждаване на мнозинството български граждани в ползата от ваксиниране срещу коварното заболяване.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име