Областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков откри изложба, посветена на 140-та годишнина от Учредителното събрание, приело Търновската конституция и възстановило България като самостоятелна държава на картата на Европа.
„Това е една много важна дата в нашата история, с която не само се учредява, но и реално се разделя законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Конституцията и до днес върви с определението “демократична”, тъй като тя провъзгласява големи права на обикновените граждани и определя новия път на България. С този акт на учредяване са свързани имената и на наши съграждани от област Търговище, които са присъствали на това велико събитие“, заяви областният управител пред присъстващите.

Документалната експозиция, състояща се от 40 пана с висока резолюция, бе представена във фоайето на Регионална библиотека „Петър Стъпов“. Там са изложени исторически и биографични портрети и данни за дейността на народните представители от състава на Учредителното събрание, приело Търновската конституция.
Идеята е по този начин да бъде изразен респектът и подкрепата на институциите към принципите и целите, заложени от Учредителното събрание в изграждането на модерна, демократична и правова държава.
Сред присъстващите на събитието бяха още народният представител д-р Венка Стоянова, заместник областният управител г-н Панайот Димитров, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, общински съветници, представители на държавни институции, ученици, граждани и др.
Събитието се осъществява съвместно от Народното събрание на Република България, Областна администрация Търговище и Държавна агенция „Архиви“.

http://www.tg.government.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име