От 1 до 15 февруари е срокът за подаване на заявления в Община Търговище за финансово подпомагане на спортните клубове. Сумата за стимулиране на дейността на клубовете се запазва в миналогодишния й размер от 80 000 лв. Тя не може да бъде увеличена заради липсата на приет държавен бюджет и съответно удължаването на бюджета на Общината.

Средствата ще се разпределят на база постижения през годината, по реда на нова общинска наредба, приета през декември 2022 г. В новата се дава възможност да се отчитат и класирания от световни купи и международни турнири. Досега клубовете можеха да кандидатстват за финансиране с резултати от държавни, регионални, световни, европейски и балкански първенства, както и Олимпиада.

Резултатите от отборните класирания вече ще може да се отчитат и като самостоятелни постижения на състезателите от индивидуалните спортове. Въведено е финансово стимулиране за състезатели, включени в националните отбори на България за участия в Олимпиада, световни или европейски първенства.

Припомняме, че 10 клуба имат договори с Общината за ползване под наем на общински спортни бази. Сумите за наем са символични, с цел подпомагане на спорта. В допълнение, Общината отделя и 55 000 лв. от бюджета си за консумативи, с които тези клубове да покриват разходите си. От своя страна пък спортните клубове имат задължението да поддържат в чист и изряден вид обектите, които ползват.

Образци на необходимите документи и заявления за кандидатстване са публикувани в сайта на Община Търговище:

https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/administration/activities/humanitarian/sports-and-youth-activities/doc/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име