668 лв. дарение получи Общинският приют за безстопанствени животни в Търговище. То бе връчено днес на кмета д-р Дарин Димитров от Йоанна Драгнева – доброволецът, инициирал благотворителна акция за набиране на средства. Парите са събрани от продажба на мартеници по време на традиционния базар в Търговище и бяха преброени на място в Община Търговище, след отваряне на кутията за дарения.

„Искрено благодаря както на организатора на кампанията, така и на всички съграждани, които са дарили. Дейността на приюта е изцяло обезпечена от общинския бюджет, но е хубаво да виждаш, че хората имат желание да работим заедно за града ни. Важна за нас е демонстрираната ангажираност, а не толкова размерът на сумата, която“, зави д-р Димитров.

Йоанна Драгнева също благодари на всички дарители, като заяви, че мартениците са осигурени от семейство от Търговище, любители на животните. Артикули за продажба са предоставени и по време на базара от други търговци, които участват в него.

Директорът на приюта Стойчо Атанасов разясни, че със средствата ще бъде закупена храна за животните, настанени там. Той заяви, че през 2019 г. даренията за приюта са две и са направени от ученици от I СУ „Св. Седмочисленици“ и II СУ „Проф. Никола Маринов“. „Доброволците към приюта са твърде малко и се надявам тази инициатива да подейства мотивиращо и на други хора да ни посетят и да полагат грижи за животните, тъй като кучетата имат нужда най-вече от социализация“, обясни Атанасов.

Осиновените кучета от приюта през 2019 г. са 74 броя. Това е два пъти повече в сравнение с предходните две години. Увеличава се и броят на кастрираните. За предходната година те са 436, през 2018 г. са 419, а през 2017 – 262 броя.

Събраната от „Местни данъци и такси“ сума от таксата за притежаване на куче за 2019 г. е 12 879 лв., което е над два пъти повече в сравнение с 2017 г. Средствата се използват единствено за изпълнение на Общинската програма за овладяване популацията на безстопанствените животни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име