Празникът по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност бе открит с изпълнения на градския Духов оркестър.

Последва шествие на образователните и културни институции, което премина по ул. „Ал. Стамболийски“ до площад „Независимост. Кметът на града инж. Ешреф Ешрефов произнесе приветствено слово, в което изказа благодарност към хората, които съхраняват и допринасят за развитието на духовността в Община Омуртаг.

На този светъл ден изразяваме своето уважение и признателност към  Вас за всеотдайния труд, който полагате за обучението и възпитанието на нашите деца, за просвещението на младите хора, за опазването на традициите и културата. Българският език, култура и изкуство са нашето най-ценно богатство. Именно то ще ни помогне да преодолеем предизвикателствата пред, които сме изправени в момента“, каза още той.

По време на тържеството, за добро представяне на състезания и олимпиади през учебната година, инж. Ешрефов награди с грамоти и предметни награди 45 ученици, футболния отбор към ОУ „Христо Ботев“, с. Камбурово и група VII „Б,А“ клас за целодневна организация на учебната дейност към ОУ „Акад. Даки Йорданов“, гр. Омуртаг.

Плакети за висок принос в развитието на образователното дело получиха директорите на всички училища и детски градини от общината.

С призове за творчески постижения в сферата на културата бяха удостоени председателят на народно читалище  „Шафак – 2001“ – Исмет Махмудов и председателят на народно читалище „Отец Паисий – 1870“, гр. Омуртаг – Славка Иванова.

Плакет за успехи в областта на художественото изкуство получи Стойчо Тончев – фолклорист и хореограф.

Душко Ангелов – диригент на Духов оркестър, гр. Омуртаг и Сибила Илиева – оркестрант и ръководител на хора към Любителски фолклорен ансамбъл „Лисец“, бяха отличени за постижения в сферата на читалищната дейност.

Йорданка Радева – библиотекар в НЧ „Отец Паисий – 1870“, взе награда за принос в развитието на библиотечното дело.

Приз за допринасяне към творческите достижения на народен хор към Любителски фолклорен ансамбъл „Лисец“ получи и Фатме Хрюстемова – участник в хора.

Честванията продължиха с пъстър концерт, в който участваха възпитаници от общообразователните училища.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име