26-ма осмокласници от II СУ „Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище заедно със своя класен ръководител Катя Цветкова гостуваха в управлението. Техни домакини бяха Ивелин Димитров – командир на отделение в група“Охрана на обществения ред“, и Валентин Величков – полицейски инспектор в група „Териториална полиция“.

Христо Димитров – водач на служебното куче Арчи, представи на учениците своя възпитаник. Арчи е 5-годишна немска овчарка, и е специализиран в откриване на следи. Полицейският служител обясни, че служебните кучета преминават през различни нива на обучение в  подготвителни центрове в страната.

Пред децата Арчи демонстрира как изпълнява различни команди на своя водач, както и работа по следа.  Момчетата и момичетата научиха още, че  това куче има още двама свои „колеги“ в питомника на дирекцията в близост до Търговище, като едното от тях е специализирано да открива наркотични вещества. Както и че кучетата в полицията служат до определена възраст, след което биват пенсионирани.

Гостуващите на полицаите ученици получиха и възможност да разгледат полицейския служебен автомобил, Демонстрирано им бе подаване чрез него на звукови и светлинни сигнали, и им бе обяснено в какви случаи това се предприема. Показани им бяха и радиостанциите(стационарна и преносима), с която по време на служба полицейските екипи комуникират помежду си и с оперативната дежурна част.

Децата научиха как действат екипите, когато  е получен сигнал за произшествие на единия европейски номер за спешни повиквания 112. Получиха и отговор на зададен от тях въпрос къде точно в патрулния автомобил сяда гражданин, който следва да бъде задържан и откаран в полицейското управление. Както и на други вълнуващи ги въпроси, свързани с полицейската работа.

По време на посещението си в районното управление те се запознаха и с някои от помощните средства, които полицейските служители използват в регламентирани от закона случаи – белезници, щит, каска, щурмова палка

Традиционно за такива случаи желаещите да се снимат с домакините си, с кучето Арчи и с полицейския автомобил бяха много. Договорено бе, че ще има още подобни срещи, тъй като децата изявиха желание да разговарят с полицаите и по други интересуващи ги теми, а някои от тях споделиха желанието си след години и те да опитат силите си в тази нелека професия.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име