На 6 ноември в гр. Опака и на 7 ноември в гр. Антоново се проведоха първите две инициативи, организирани от Областна администрация – Търговище, посветени на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. Инициативата е част от работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и се изпълнява от Областна администрация – Търговище.

Събитията бяха открити от г-н Панайот Димитров – заместник областен управител, който и в двата града поздрави учениците от местните училища и предостави думата на лекторите – д-р Тоня Иванова от Регионалния исторически музей – Търговище и г-жа Дияна Петрова от Държавния архив – Търговище. Те запознаха младежите с важни исторически факти, относно живота на еврейската общност в нашата област по време на Втората световна война. Беше излъчени и кратък филм за спасяването на българските евреи.
На 16 ноември 2018 г. – Международният ден на толерантността, тази инициатива се проведе и в гр. Търговище. На 19 ноември в гр. Омуртаг и на 20 ноември в гр. Попово се проведоха последните две от поредицата инициативи, организирани от Областна администрация – Търговище. Събитието в гр. Омуртаг бе открито от г-н Митко Стайков – Областен управител на област Търговище.


И в петте града на област Търговище учениците от местните училища имаха възможност да се запознаят с две интересни презентации на теми: „Спасяването на българските евреи – висша форма на човеколюбие” и „Архивни документи за българските евреи по време на Втората световна война”, подготвени от д-р Тоня Иванова от Регионален исторически музей – Търговище и г-жа Дияна Петрова – началник на отдел „Държавен архив – Търговище и да разгледат мобилна изложба, посветена на Холокоста.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име