През ноември миналата година бе изготвен проект за две нови зали на втория етаж на Исторически музей – Попово. Идеята за създаването му се заражда през лятото на 2017 г. от тогавашния директор – Пламен Събев. Той инициира процес на обновяване на експозицията във фоайето на сградата, ангажирайки изложбен дизайнер да създаде проект за това пространство. След кончината му екипът, включващ Мартина Денева (изложбен дизайнер), Стела Стойнова и Елена Стумбова (сценографи) и гл. ас. д-р Иглика Мишкова (етнолог, историк, музеолог), се събра отново под ръководството на съпругата на Пламен Събев – Диана Събева, временно изпълняваща тогава длъжността директор. След успешното завършване на първия етаж, който бе официално открит на 3 март 2019 г., тя стартира и проект за нова експозиция, която да бъде разположена в две зали на втория етаж. И така след дълги месеци на работа ръководството и екипът на Исторически музей – Попово, представиха пред обществото реализираната нова експозиция. Тя бе официално открита на 26 октомври от директора на институцията – Владимир Иванов, и кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов. Събитието бе уважено от екипа на музея и част от професионалистите, допринесли за осъществяването на проекта.
Новата експозиция е разделена на няколко теми, които обхващат различни аспекти от развитието на града ни и общността. „Преселението”, „Създаването на града”, „Банката”, „Пощата”, „Медицината”, „Печатницата”, „Пожарната”, „Занаятите”, „Индустрията”, „ЖП гарата” и др. са сред основните теми в залите. Тя е мащабна и има за цел да следва съвременните тенденции и да отговаря на очакванията на модерната публика.
Мисията на Исторически музей – Попово е да съхрани във времето паметта за Попово такова, каквото е било в миналото, такова, каквото е сега и такова, каквото би могло да бъде в прекрасното бъдеще.

 

Местен вестник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име