Отменят заповедта за задължително носене на маски заради липса на постигнат консенсус. Това информира здравният министър Кирил Ананиев. „Тъй като няма пълно обществено съгласие, Ви уведомявам, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от предходната“. Според точка 9 всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.
Българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез Социалното министерство, съобщи още той. „Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства“, заяви Ананиев.
Той обаче коментира, че тази мярка е била правилна и призова хората да продължат да носят превантивните средства.
Неслучайно ЕК силно подкрепи мерките, приети от България. Те ни дават за пример на всички държави. Същата подкрепа срещнах и от колегите ми в Брюксел, заяви още здравният министър.
Искам да ви убедя, че и мярката, която предприехме от вчера с възможността да се използва предпазната маска като още едно средство за предотвратяване на епидемията, е правилна, категоричен е министърът.
Вътрешният министър Маринов заяви, че глобата за определени нарушения на мерките ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лева. За нарушителите на карантината обаче санкцията остава в същия размер.
Министър Маринов коментира и мярката за проследяване на мобилните телефони на хора, поставени под карантина. Маринов увери, че подобна информация се събира от ограничен кръг структури на МВР. Те са длъжни, при установяване на нарушение, в срок от 24 часа да уведомят компетентния съд. Ако той не даде разрешение за използването й, тя трябва да бъде унищожена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име