На 18 май (събота) и тази година в нощния мрак ще светнат музейните храмове на Европа. Те ще отворят врати за всички, които искат да минат по пътеките на миналото, да се потопят в наследството на дедите си и да се забавляват. Отново настъпва Европейска нощ на музеите, когато хиляди музеи ще се надпреварват да предизвикат и привлекат безброй посетители. Идеята, родена във Франция, покори Европа и света.

Регионален исторически музей – Търговище отново ще бъде част от общото музейно приключение със своето тринадесето издание, като поднася на търговищките граждани и гостите на града една вълнуваща и незабравима разходка във времето.

На 18 май (събота) т.г. от 18.00 до 24 ч. екипът на търговищкия музей отваря своите експозиции и изложби, където всеки ще може да открие  респектиращите непознато и изненадващо, уникално и отминало,  усмивка и забавление.

От 18.30 ч. пред Славейковото училище започва концерта «Музеят и приятели», в който ще се включат традиционни и дългогодишни приятели и партньори на музея. Това са творчески състави от II СУ «Проф.Никола Маринов», Младежки дом, Образцово народно читалище «Напредък-1864» и ЦПЛР-Обединен детски комплекс.

От 21.00 ч. на същото място ще бъде концерта на рок група «Militia”, позната на търговищката публика.

В двора на Свещаровата къща по традиция е мястото за забавление на децата и учениците. Тук ще има демонстрации и занимания с майстора грънчар Десислава Владовска, на която ще помагат нейните три деца.  Всеки ще може да се опита да изработи и декорира свое собствено глинено съдче, завладян от „Магията на глината – с тънка нишка на спирала”  .

  • В Археологическата експозиция на музея посетителите ще видят

съкровището на тракийската жрица Лесескепра, с което Регионален исторически музей – Бургас гостува на Търговище. Ценностите са открити през 1975 г. в разрушена надгробна могила, до гр.Поморие, в близост до  останките на древния град Анхиало и са част от спасени гробни дарове. Впечатляващия комплект златни накити се състои от два чифта обици, огърлица-лента, листа от венец и дребни мъниста и предмети, вероятно част от разпаднал се наниз. Специалистите определят ценностите  като представителни за елинистическото ювелирство и ги датират в периода от втората половина на II – първата половина на I в. пр. Хр. Върху една от обиците, завършваща с цяла фигура на седнал сфинкс има ажурен надпис, който се разчита и интерпретира от изследователите като непознато женско тракийско име „Лесескепра”. Накитите от Анхиало са експонирани в залата с Кралевското златно съкровище.

  • От 18 ч. в Свещаровата къща ще бъде открита изложбата „На нашия

екран”. Хумористично–сатиричната рубрика на вестник „Знаме на комунизма” (Търговище). Едно връщане с усмивка към по-близкото ни минало.

„Загадки в музея” ще има в Хаджи Ангеловата къща, където е подготвена Игра с въпроси за посетителите без разлика на възрастта.

Славейково училище е отворено за всеки, който иска да научи повече за българската престилка, квартал Вароша, търговищките фотографи, както и да разгледа колекция на шуменския музей от часовници и радиоапарати. Това са темите на новите изложби, експонирани в старото школо, през последния месец. Всеки посетител ще може да се „щракне” за спомен и в музейното ретро-фотоателие с облекла от миналото.

В тази нощ входа е свободен, но това не е най-важното. Уникално е усещането и преживяването да предприемеш различно вълнуващо пътуване в миналото, да разпалиш духа и въображението и да се забавляваш.

х х х х х

Тази година Регионален исторически музей – Търговище се включва в програмата на Европейската нощ на музеите и в гр.Димитровград, където гостува с изложбата „Аз съм Гошко хубавеца или мъжката суетност в миналото.

 

Регионален исторически музей – Търговище

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име